Aanvallers achter Petya-ransomware hebben inloggegevens van beheerder gestolen

malware-300x225

De aanvallers achter de aanval met de Petya-ransomware hebben misbruik gemaakt van de inloggegevens van een beheerder van M.E.Doc. Dit gaf hen de mogelijkheid toegang tot een server van M.E.Docs en de mogelijkheid de ransomware te verspreiden naar klanten van M.E.Doc.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group, de cyber threat intelligence divisie van Cisco. Talos heeft van M.E.Doc toegang gekregen tot de logbestanden en code van de server waarmee de ransomware verspreid blijkt te zijn. “Een onbekende actor heeft de inloggegevens van een beheerder bij M.E.Doc gestolen. Zij logde in op de servers, verkregen rootrechten en hebben het configuratiebestand voor de NGINX webservers aangepast. We zijn niet in staat geweest het nginx.conf bestand te herstellen, aangezien het is overschreven. Additionele logbestanden waren van belang om te begrijpen wat is gewijzigd”, schrijft Talos in een blogpost.

Verkeer omleiden naar malafide server

De NGINX server was volgens Talos geherconfigureerd zodat al het verkeer naar upd.me-doc.com.ua werd omgeleid naar een server die onder beheer stond van de aanvallers. Het gaat hierbij om een host in de OVH IP-space met het IP-adres 176.31.182.167. Vervolgonderzoek toonde aan dat deze server werd beheerd door een reseller, thcservers.com, en dat de server diezelfde dag om 7:46 PM UTC werd gewist”, meldt Talos.

Na de aanval zijn de wijzigingen in het configuratiebestand van de webserver van M.E.Doc ongedaan gemaakt. Logbestanden tonen aan dat de ransomware gedurende drie uur en twintig minuten naar klanten van M.E.Doc is verspreid. Hiervoor is gebruik gemaakt van een backdoor die aanwezig was in verschillende updates van M.E.Doc.

Supply-chain aanval

Talos stelt dat het gaat om een ‘supply-chain aanval’. Hierbij worden grote organisaties niet direct aangevallen, maar via vertrouwde hardware of software leveranciers. Talos waarschuwt bedrijven van iedere omvang en uit iedere geografische regio extra alert te zijn op dit soort aanvallen.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames