Advies Kaspersky Lab naar aanleiding van datalek Amazon

Recentelijk is een grote hoeveelheid e-mailadressen van Amazon-klanten op straat komen te liggen. Wat een zorgwekkend incident is. E-mails lijken misschien een kleinigheid in vergelijking met de diefstal van bankgegevens of andere datalekken, maar dit soort informatie is zeer kostbaar voor oplichters.

kaspersky Het is belangrijk om te realiseren dat alle persoonlijke gegevens door cybercriminelen kunnen worden gebruikt om slachtoffers te bereiken. Als criminelen toegang hebben tot e-mailadressen van klanten van een bedrijf, dan kunnen ze bijvoorbeeld een geautomatiseerde mail maken die een authentieke e-mail van het bedrijf nabootst. Hiermee kunnen ontvangers worden verleid op een kwaadaardige link te klikken of een schadelijk bestand te downloaden.

Juist nu is het zaak extra voorzichtig zijn. Het begin van het drukste winkelseizoen van het jaar staat voor de deur, te beginnen met Black Friday. Mensen haasten zich door de bergen e-mails om als eerste de aanbiedingen uit hun mailbox te vissen. Het gebeurt steeds vaker dat mensen ondoordacht hun bankgegevens invoeren via een phishing link. Kaspersky Lab’s onderzoek toont aan dat malware die ontworpen is om gegevens van online bankieren en betaalrekeningen te stelen, steeds vaker ook wordt gericht op online shoppers. In de eerste acht maanden van 2018 zijn er 14 soorten van dergelijke malware gedetecteerd die gericht was op 67 verschillende populaire consumentenmerken over de hele wereld, waaronder grote online retailplatforms”, aldus Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab adviseert de volgende voorzorgsmaatregelen die tegen deze Black Friday fraude beschermen:

  • Controleer altijd het linkadres en de e-mail van de afzender voor ergens op te klikken. Vaak maken phishers URL’s en e-mails die erg lijken op de authentieke adressen van grote bedrijven, maar met één of twee letters verschil.
  • Controleer of de link correct is door de link in de adresregel van de browser te typen in plaats van erop te klikken.
  • Voer creditcardgegevens niet in op onbekende of verdachte sites en controleer altijd of de webpagina echt is voor het invoeren van persoonlijke gegevens (kijk op zijn minst naar de URL). Nepwebsites kunnen er net zo uitzien als de echte websites.
  • Toch gegevens op een neppagina ingevoerd? Wijzig wachtwoorden en pincodes dan zo snel mogelijk. Gebruik sterke wachtwoorden die bestaand uit verschillende symbolen.
  • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites. Als er één wordt gestolen, dan komen alle accounts in gevaar. Om sterke wachtwoorden te creëren zonder deze te moeten onthouden, is het gebruik van een wachtwoordbeheerder zoals Kaspersky Password Manager handig.
  • Zorg altijd een beveiligde verbinding, zodat niemand het netwerkverkeer kan onderscheppen. Gebruik een Wi-Fi verbinding met sterke encryptie en wachtwoorden, of gebruik een VPN die uw netwerkverkeer versleuteld. Kaspersky Secure Connection schakelt bijvoorbeeld automatisch encryptie in wanneer de verbinding niet veilig genoeg is.