Belgische regering wil 15 miljard euro investeren in ICT-beveiliging

Het Strategisch Comité van België heeft een investeringsplan naar buiten gebracht voor de ICT-beveiliging van de overheid, bedrijven en burgers. Hiervoor wordt 15 miljard euro aan investeringsgeld opzijgezet, waarvan een derde uit de private sector komt.

Het plan heet het Nationaal Pact Voor Strategische Investeringen. Er staan vijf domeinen in het plan die betrekking hebben op ICT-beveiliging. Op de lange termijn, tussen 2019 en 2030, moet het plan zorgen voor extra beveiligingsexperts en middelen om computerveiligheid beter te waarborgen. Daarnaast wil het comité dat de wetgeving rond beveiliging moderniseert, online infrastructuur beter beveiligd wordt en dat bedrijven een niet-verplicht certificaat kunnen halen voor digitale ‘weerbaarheid’.

De regering wil vijftienhonderd ICT-beveiligingsexperts inhuren, onder andere voor Defensie. Er zal ongeveer 2,8 miljard euro besteed worden om de experts in dienst te kunnen nemen. Daarnaast gaat 1,1 miljard euro naar het uitbreiden van opleidingen in computerveiligheid. Er zijn namelijk nog te weinig afgestudeerden om de functies te bekleden. In het plan wordt ook het opzetten van een centrum voor het testen van nieuwe technologie op het gebied van ICT-beveiliging genoemd.