Datalekken? De 3e generatie veilige digitale communicatie is het antwoord

Zivver veilig mailen derde generatie 2-800

Meeste datalekken komt door menselijke fout

Veel organisaties zijn van mening dat bedreigingen (zoals malware en phishing) voor de meeste datalekken zorgen. In werkelijkheid ontstaat het grootste gedeelte van de datalekken door menselijke fouten, bijvoorbeeld door gevoelige gegevens naar de verkeerde ontvanger te mailen, of het verkeerd gebruik van Bcc. Organisaties zetten daarom in op een 'beveiligingscultuur'. Dit is een term die je vaak hoort bij bedrijven die een 'security-first'-mentaliteit hanteren, bijvoorbeeld bij teams die op afstand werken. Door middel van voorlichting en trainingen worden werknemers ervan bewust gemaakt dat een ongeluk in een klein hoekje zit, en dat medewerkers een verantwoordelijkheid hebben bij het beschermen van het netwerk en het verlagen van het aantal datalekken. Daarnaast zetten bedrijven beveiligingsoplossingen in die de kans op het lekken van gevoelige gegevens moeten verkleinen. Maar uit cijfers blijkt dat het aantal datalekken alleen maar toeneemt. Hoe kan dit?

Niet de boodschapper, maar het systeem faalt

Allereerst is het belangrijk te constateren dat het níet de schuld is van de werknemer. Als je falende technologie of procedures wijt aan medewerkers, resulteert dit in een digitale vermoeidheid en afkeer voor veilige procedures. De traditionele aanpak van de beveiliging van digitale communicatie is niet voldoende, dáár moet iets veranderen.

Wat veel traditionele mailbeveiligingssystemen missen, is een adequate functie voor het herroepen of terugtrekken van de e-mail. We kennen het allemaal, je stuurt een mail naar Henk X, maar het moet naar Henk H. En je komt er altijd pas achter als je net op ‘zend’ hebt gedrukt. Dan is het belangrijk dat je de mail terug kan trekken. Een ander manier om ervoor te zorgen dat de mail alleen door de juiste persoon gelezen kan worden, is door te werken met multifactorauthenticatie. Hiermee kan je de identiteit van de ontvanger verifiëren. De ontvanger krijgt een code (bijvoorbeeld via sms) en alleen hij of zij kan jouw mail met de code open. Maar het belangrijkste is dat het veilig versturen van de mail makkelijk moet zijn. Dus geen vier verschillende handelingen vereisen, maar gewoon één druk op de knop. De 3e generatie veilige digitale communicatie biedt dit allemaal.

Effectieve digitale communicatiebeveiliging is eenvoudig, veilig en slim

Met de extreme versnelling van digitale transformatie, hervormingen van de regelgeving en hybride werk, hebben we allemaal behoefte aan een modern en veilig communicatieplatform dat makkelijk in het gebruik is. Het is opvallend dat we wel slimme auto's en huizen hebben, maar dat er tot nu toe niet overal slimme digitale beveiligingsoplossingen gebruikt worden die de meest gevoelige bedrijfsgegevens beschermen.

De 3e generatie beveiligde digitale communicatie is, kort samengevat:

  • Eenvoudig - de mogelijkheid om binnen bestaande e-mailprogramma’s intuïtief en met een hoog gebruiksgemak te werken – een druk op de knop volstaat.
  • Veilig - een hoog niveau van end-to-end gegevensbescherming, met ‘zero key, zero access’, goede encryptie en gebruikersauthenticatie
  • Slim – het systeem weet (door inzet van machine learning en foutpreventie op basis van business rules) welke gevoelige informatie bevat en dat deze veilig verzonden moet worden

Eerdere generaties technologie voor veilige communicatie voldoen niet aan de bovenstaande punten. Erger nog, ze houden het tempo van de huidige digitale wereld niet bij en veroorzaken problemen voor werknemers tijdens hun dagelijks werk. Het is tijd voor een nieuwe generatie van eenvoudige, slimme en veilige digitale communicatie. Het is tijd voor Zivver.

 

Rick Goud is CTO bij Zivver