Fortinet vereenvoudigt beheer en beveiliging van multi-cloudomgevingen

Vincent Zeebregts2-400400

Investeringen in cloud-infrastructuren nemen steeds vaker een forse hap uit het budget van CIO’s. Daarom stappen veel bedrijven over op een multi-cloudaanpak. Deze strategie zorgt ervoor dat ze niet gebonden zijn aan een specifieke leverancier, en kunnen organisaties makkelijker cloud-diensten selecteren die optimaal aansluiten op de eisen van specifieke applicaties en workloads. Een multi-cloudmodel biedt daarnaast redundantie en verkleint daarmee de kans op downtime. Om deze en veel andere redenen richten bedrijven hun nieuwe data-infrastructuur in op basis van meerdere clouds. Maar ondanks alle voordelen en toepassingsmogelijkheden is een multi-cloudstrategie niet zonder uitdagingen.


Verschillen tussen cloudomgevingen

Vooral diversiteit van cloud-platforms is vaak een belangrijk struikelblok voor IT-afdelingen. Het is  lastig om vakkundige medewerkers te vinden die expert in elke afzonderlijke cloud-omgeving zijn. Door dit tekort aan vaardigheden zijn veel IT-afdelingen niet in staat om alle eisen van de verschillende omgevingen van cloud providers bij te benen. Er zijn namelijk fundamentele verschillen tussen deze omgevingen, en hierdoor hebben IT-afdelingen het niet makkelijk met het implementeren van een consistente netwerkinfrastructuur voor applicaties en workloads die alle clouds omvatten. Deze toegenomen complexiteit kan operationele processen trager maken. De  complexiteit brengt ook meer beveiligingsrisico’s met zich mee. Een consistente beveiligingsinfrastructuur die naadloos meerdere clouds omspant ontbreekt vaak. Dit resulteert in hiaten die integraal overzicht en grip op de beveiliging in de weg zitten, zeker wat de orchestration en toepassing van beleidsregels betreft.

Publieke en private clouds

Fortinet signaleerde deze problemen in de markt en ontwikkelde een oplossing die bijdraagt aan veilige en snelle verbindingen tussen meerdere clouds, zonder dat de kosten of complexiteit verhoogd worden. De Fortinet Secure SD-WAN for Multi-Cloud maakt gebruik van een virtuele next-generation firewall (FortiGate-VM) en een centrale beheerconsole (FortiManager) en functioneert probleemloos binnen alle verschillende virtuele netwerken van publieke en private clouds. De oplossing maakt gebruik van internetverbindingen, colocation en leaselijnverbindingen met elke cloud, met inbegrip van overdrachtsdiensten van publieke clouds (zoals direct connect, express route en interconnect). Dit maakt het mogelijk om voor elke applicatie en workload de juiste verbindingen te selecteren.

Inzicht in alle cyberbedreigingen, in élke cloudomgeving

De oplossing maakt tevens gebruik van Fortinet Fabric Connectors. Zij bieden volledige integratie met en tussen de uiteenlopende omgevingen van cloud providers. Vervolgens worden er op dynamische wijze passende beveiligingsregels aan workloads toegewezen, zonder tussenkomst van de IT-afdeling. Cloud-native integraties, zoals op tags gebaseerde segmentatie, maken het mogelijk om beleidsregels voor het segmenteren van workloads toe te passen. Ten slotte bieden deep packet inspection en geavanceerde beveiligingsmechanismen zoals intrusion prevention en antivirustechnologie diepgaand inzicht in alle cyberbedreigingen binnen de multi-cloudomgeving.

Fortinet Secure SD-WAN biedt met 20 Gbps de hoogste doorvoercapaciteit voor IPsec-verkeer tussen onderling verbonden clouds. Dat is razendsnel en precies wat organisaties willen. Het is nu mogelijk om talloze cloud-omgevingen relatief eenvoudig met elkaar te verbinden en te beveiligen, terwijl de applicatie-ervaring voldoet aan de hoogste eisen.

 

Vincent Zeebregts is country manager Fortinet Nederland

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1