Cybercriminelen stelen 1,5 miljoen euro bij Indiase bank

pixabay-hacker-1944688_960_720

Cybercriminelen hebben begin februari ongeveer 1,5 miljoen euro gestolen van de Indiase City Union Bank. Hierbij is misbruik gemaakt van beveiligingsproblemen in het internationale betaalsysteem voor banken SWIFT. De aanval werd op 7 februari ontdekt.

In totaal zijn drie frauduleuze transacties uitgevoerd door de aanvallers, meldt City Union Bank:

  • Een transactie van ongeveer 400.000 euro van een New Yorkse vestiging van de bankengroep Standard Chartered Bank naar een bank in Dubai;
  • Een transactie van 300.000 euro vanaf vestiging in Frankfurt van de Standard Chartered Bank naar een bank in Turkije;
  • Een transactie van ongeveer 800.000 euro van de Bank of America naar een Chinese bank.

Twee transacties geblokkeerd

De City Union Bank meldt dat de frauduleuze transactie van 400.000 euro naar de bank in Dubai direct is geblokkeerd en het geld is teruggestort. De transactie van 300.000 euro naar de bank in Turkije werd geblokkeerd door de Turkse bank. City Union Bank geeft aan bezig te zijn dit geld terug te vorderen. De derde transactie van 800.000 euro werd niet geblokkeerd; de aanvallers zijn erin geslaagd het gestolen geld met behulp van valse documenten op te nemen bij de Chinese bank.

De Indiase bank benadrukt dat er geen bewijs is dat medewerkers van de City Union Bank bij de aanval betrokken zijn. Het zou gaan om een cyberaanval op het betaalsysteem SWIFT uitgevoerd door internationale cybercriminelen. City Union Bank geeft aan met steun van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, de consulaat-generaal in zowel Shanghai als Istanbul en de National Cyber Security Council te proberen het geld terug te vorderen.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.