Deze zes stappen zijn essentieel voor succesvolle data recovery

Bij data recovery denken we gemakkelijk terug aan het herstel van gecrashte harde schijven. Foto’s, belangrijke documenten en gevoelige data leek verloren te gaan: alleen herstel door een specialist kon nog uitkomst bieden. De opkomst van diverse clouddiensten leek uitkomst te bieden, net als het gebruik van meer betrouwbare SSD-schijven in plaats van de bekende HDD-drives. Data recovery is echter weer helemaal terug van weggeweest. Het richt zich tegenwoordig op het herstel van NAS-systemen en smartphones, waar we veelal belangrijke documenten en bijvoorbeeld waardevolle foto’s op hebben staan.

Data recovery van alle opslagmedia

Data recovery omvat veel meer dan het herstel van gecrashte harde schijven, vandaar dat het vandaag de dag bezig is aan een nieuwe opmars. De technieken zijn vernieuwd en geoptimaliseerd en daarmee weer helemaal terug van weggeweest. Dankzij recovery van alle datadragers is het mogelijk om gegevens terug te halen van eenvoudige harde schijven (HDD) in laptops en desktops, van Solid State Disks (SDD) en bijvoorbeeld van USB-sticks.

Daarnaast biedt data recovery de mogelijkheid om data te herstellen van smartphones en van meer complexe storage servers. Het gaat dan bijvoorbeeld om RAID-systemen, een Enterprise Storage Box, een NAS of SAN. Er bestaan mogelijkheden voor alle denkbare RAID-configuraties, waarmee data recovery een belangrijke troef vormt voor zowel particulieren als bedrijven die te maken dreigen te krijgen met dataverlies.

De zes stappen voor succesvolle data recovery

  • Beoordeling van het opslagmedium
  • Gedetailleerd diagnoserapport
  • Start van de data recovery
  • 24/7 zicht op het data recovery proces
  • Voltooiing van data recovery
  • Service tijdens of na het data recovery proces

De beoordeling is essentieel om na te gaan in hoeverre de datadrager nog leesbaar en stabiel is. Een leesbare, maar instabiele datadrager vraagt bijvoorbeeld om een kloon naar een stabiel opslagmedium. De kopie vormt de basis voor de data recovery, om verdere beschadiging te voorkomen. Indien de datadrager onleesbaar is zal er onderzoek plaatsvinden in een ISO-gecertificeerd CLASS 100 clean room lab. Precisie-instrumenten moeten dan uitwijzen welke mogelijkheden voor data recovery er bestaan.

Na de beoordeling stellen specialisten een diagnoserapport op. Hieruit blijkt bijvoorbeeld wat de grootte is van de gegevens die hersteld kunnen worden. Verder wordt duidelijk welke bestanden en mappen zijn aangetroffen en wat de te verwachten kwaliteit van de herstelde media zal zijn. Verder meldt het rapport wat de schade aan het opslagmedium is en of er mogelijkheden bestaan om dit nog te herstellen. Ook proberen de specialisten in te schatten hoeveel tijd er gaat zitten in het herstel en wat daar de kosten van zullen zijn.

Na akkoord op de prijsopgave kunnen specialisten aan de slag met de daadwerkelijke data recovery. Hierbij is het voor data recovery essentieel om gebruik te maken van de nieuwste technologieën en geavanceerde instrumenten. Deze zijn toegespitst op het herstel van data op moderne datadragers, die in veel gevallen verschillen van de traditionele HDD-schijven waar we lange tijd gebruik van maakten.

Het is tijdens dataherstel door specialisten wel zo prettig om goed in de gaten te houden wat er gebeurt, zodat hierover geen onduidelijkheid bestaat. Een online platform biedt de mogelijkheid om dit goed in de gaten te houden, daarnaast zal de hersteller updates verzorgen via de telefoon of e-mail. Op die manier bent u goed op de hoogte van wat er gaande is.

Zodra de data recovery van moderne opslagmedia is voltooid ontvangt u de herstelde gegevens op een nieuw opslagmedium. De klantenservice is vervolgens beschikbaar voor eventuele aanvullende vragen, bijvoorbeeld over het terugplaatsen van de data in een systeem of vragen over de hoeveelheid herstelde data. Aan de hand van deze zes stappen is het mogelijk om als verloren gewaande data te herstellen, iets dat de laatste jaren weer sterk aan populariteit begint te winnen.

Meer dan 35.000 data recovery opdrachten per jaar

Stellar Data Recovery merkt aan het aantal aanvragen dat we ons weer wenden tot data recovery, al is dat niet meer om traditionele HDD-schijven te herstellen. Het komt uiteraard nog altijd voor, maar er is daarnaast veel behoefte aan het herstel van smartphones en NAS-systemen. We gebruiken die systemen om onze persoonlijke foto’s, belangrijke documenten en bedrijfsinformatie op te slaan. Zodra de techniek hapert en ons in de steek laat lijkt data verloren te gaan. Dankzij data recovery is het veelal mogelijk de data te herstellen en die op een nieuw opslagmedium aan te leveren.

Stellar krijgt jaarlijks 35.000 aanvragen voor data recovery. Het gaat, anders dan in het verleden, steeds vaker om aanvragen voor het herstel van smartphones met persoonlijke foto’s en NAS-systemen met belangrijke (bedrijfs)data. Die tienduizenden opdrachten per jaar geven goed aan dat data recovery helemaal terug van weggeweest is. Opslag in de cloud helpt ons een deel van de data beter te beschermen, maar dat geldt nog lang niet voor alle gegevens die we aanmaken en opslaan.

Bovendien is er vanuit Stellar handige software beschikbaar die het mogelijk maakt om zelf verloren gewaande data te herstellen. De software kent inmiddels meer dan 2 miljoen gebruikers en daar komen er iedere maand gemiddeld 100.000 bij. Het geeft aan dat er een enorme ervaring bestaat met dataherstel voor tal van toepassingen, voor een groeiend aantal mensen dat daar vandaag de dag gebruik van maakt.

De toekomst van data recovery ziet er dan ook rooskleurig uit. We maken steeds meer data aan door middel van de foto’s die we maken, gebruiksgegevens die we verzamelen en logboeken die we bijhouden. Dat betekent dat we die data goed dienen te beschermen en dataherstel uitkomst biedt op het moment dat het technisch misgaat. Data recovery is helemaal terug van weggeweest en de kans is groot dat de rol hiervan de komende jaren alleen maar verder toe zal nemen. Stellar beschikt over de nieuwste, in-huis ontwikkelde, technologieën voor data recovery en staat klaar voor een ieder die verloren gewaande data op een willekeurige datadrager wil herstellen.