‘Kwetsbaarheden in Windows 7 en 8 worden veel later verholpen dan in Windows 10’

computer-1591018_960_720-pixabay-thedigitalway

Microsoft verhelpt beveiligingsproblemen die aanwezig zijn in zowel Windows 7, 8 als 10 veel eerder op Windows 10 dan op oudere platformen. Cybercriminelen kunnen misbruik maken van deze vertraging en hierdoor relatief eenvoudig kwetsbaarheden vinden die zij kunnen uitbuiten.

Hiervoor waarschuwt Mateusz Jurczyk van Google’s Project Zero team in een blogpost. Microsoft zou in veel gevallen via grote updates voor Windows 10 zoals de Anniversary Update en Creator’s Update beveiligingsproblemen stilletjes verhelpen, zonder hier ruchtbaarheid aan te geven. Dezelfde kwetsbaarheden zijn in sommige gevallen echter ook aanwezig in Windows 7 en 8, terwijl de beveiligingsproblemen in deze oudere versies pas veel later of zelfs niet worden verholpen.

Voorbeeld

Als voorbeeld noemt Jurczyk een kwetsbaarheid waarbij Windows informatie uit het kernel geheugen onbedoeld toegankelijk maakt voor andere applicaties. Deze kwetsbaarheid werd door Microsoft verholpen in Windows 10, maar bleef wel aanwezig in Windows 7 en 8.1. Het beveiligingsprobleem werd pas in deze oudere versies van Windows gedicht nadat Project Zero in mei aan de bel trok bij Microsoft.

Jurczyk wijst op het risico van deze werkwijze. Zo kunnen kwaadwillenden een techniek toepassen die ’binary diffing’ wordt genoemd. Hierbij wordt gezocht naar verschillen tussen twee of meer versies van producten die dezelfde broncode gebruiken, zoals verschillende versies van het Windows besturingssysteem. Indien beveiligingsproblemen in oudere versies later worden verholpen dan in nieuwere versies, is het door de broncode te vergelijken mogelijk deze kwetsbaarheden op te sporen.

Vals gevoel van veiligheid

Google’s Project Zero team stelt dat de werkwijze van Microsoft gebruikers van Windows 7 en 8 een vals gevoel van veiligheid geven. Zij installeren immers beveiligingsupdates en hebben hierdoor het idee dat alle bekende kwetsbaarheden in hun besturingssysteem zijn gedicht. In de praktijk hoeft dit dus niet het geval te zijn.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.