Microsoft wapent Windows gebruikers tegen Meltdown

security-pixabay-pixelcreatures

Microsoft maakt security patches beschikbaar voor het besturingssysteem Windows om gebruikers te beschermen tegen de Meltdown kwetsbaarheid. De patches kunnen echter alleen veilig worden geïnstalleerd indien de anti-virussoftware van gebruikers compatibel is met deze updates. Indien dit niet het geval is kan installatie leiden tot een blue screen of death.

Hiervoor waarschuwt Microsoft. De patches verhelpen de Meltdown kwetsbaarheid. Dit beveiligingslek kan worden uitgebuit door malafide applicaties om gevoelige data uit het kernelgeheugen van systemen te stelen. Alleen Intel processors zijn getroffen door Meltdown. Daarnaast is ook een tweede kritiek beveiligingslek in Intel processors aangetroffen, die ook processors van AMD en ARM treft: Spectre. Een patch voor deze kwetsbaarheid is vooralsnog niet beschikbaar.

Compatibiliteitsproblemen

Op zijn website waarschuwt Microsoft voor mogelijke compatibiliteitsproblemen met anti-virussoftware. Anti-virussoftware is alleen compatibel met de nieuwe security patches van Microsoft indien een registry key is gewijzigd. Indien dit niet het geval is, kan installatie van de patches leiden tot een blue screen of death. Verschillende anti-virusbedrijven hebben de registry key al gewijzigd, waaronder AVAST, Avira, EMSI, ESET, F-Secure, Kaspersky Lab, Malwarebytes, Microsoft en Symantec. In een overzicht van beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont kan worden nagegaan of anti-virussoftware compatibel is met de patches.

Het gaat om de volgende registry key:

Key="HKEY_LOCAL_MACHINE" Subkey="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat" Value="cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc" Type="REG_DWORD”

Gebruikers van anti-virussoftware die nog niet compatibel is kunnen de wijziging zelf doorvoeren in het registry. Dit is echter niet zonder risico; Microsoft waarschuwt dat incorrecte wijzigingen kunnen leiden tot ernstige problemen. Het bedrijf stelt het wijzigen van de registry geheel op eigen risico is.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.