9 op de 10 consumenten recyclet wachtwoorden

AutH0-300200-2021

Vandaag is het Wereld Wachtwoord Dag en ter ere daarvan introduceren de identitymanagement-experts van Auth0 de resultaten van het eerste onderzoek uit een serie internationale enquêtes. In dit onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Auth0 en YouGov, zijn meer dan 1.200 bedrijfsmanagers en 8.000 consumenten wereldwijd gevraagd naar hun verwachtingen voor online inlog- en registratie-ervaringen.
 
Volgens de Europese respondenten is een van de grootste ergernissen van het aanmaken van een nieuw wachtwoord dat het wachtwoord aan specifieke eisen moet voldoen. Daarnaast storen de ondervraagden zich aan het feit dat er een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord moet worden gemaakt voor elke applicatie of online dienst.
 
Door die frustraties hergebruikt nagenoeg 9 op de 10 consumenten (88 procent) wachtwoorden voor meer dan één account – en bijna de helft (49 procent) gaf toe dit regelmatig te doen. Kris Imbrechts, Sales Director Northern & Southern Europe bij Auth0: “We weten al jaren dat consumenten dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts gebruiken. Mede daarom zien we dat cybercriminelen steeds vaker succesvol zijn.
 
Consumenten ergeren zich aan de standaard authenticatiemethode van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Als mensen zijn we niet gemaakt om lange, complexe en met cijfers verweven combinaties te onthouden. We hebben dan ook eenvoudigere, snellere en veiligere manieren van authenticatie nodig. In de Benelux zien we dat de voorkeur van consumenten uitgaat naar inloggen met je eID of social media account. Met name de vraag naar nationale ID logins stijgt. De app Itsme wordt steeds meer aangehaald door bedrijven al authenticatie-optie.”
 

Voor consumenten

Deze bevindingen laten zien dat voor velen van ons de berichtgeving rondom het belang van wachtwoordhygiëne niet diep genoeg is doorgedrongen om de frustraties weg te nemen. Dat betekent dat onze persoonlijke gegevens, die vaak op meerdere platforms en accounts staan opgeslagen, mogelijk risico lopen. Wereld Wachtwoord Dag is de perfecte herinnering om onze apps en online accounts in kaart te brengen. En om vandaag nog wat tijd vrij te maken om een password manager te downloaden voor het creëren van sterke, unieke wachtwoorden.
 

Voor bedrijven

Voor bedrijven is dit een kans om naar hun klanten te luisteren en veranderingen door te voeren in het inlogproces. Technologieën zijn er om het de gebruikers makkelijker te maken en om ze tegelijkertijd te beschermen tegen fraude. Wachtwoordloze en biometrische beveiliging maken al deel uit van multifactorauthenticatie en er zijn al adaptieve technologieën op de markt die dezelfde beveiliging kunnen bieden, maar dan zonder de frustraties. Technologie moet zich aanpassen aan mensen, niet andersom. Wachtwoorden zullen zonder twijfel ruimte maken voor alternatieven die voortkomen uit het aannemen van de WebAuthn-standaard. Het is belangrijk dat bedrijven zich nu al voorbereiden op die transitie.
Lees ook
Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Niet alleen wachtwoorden zijn onveilig, maar ook de beveiligingsvragen waarmee wachtwoorden kunnen worden hersteld. Beveiligingsvragen zijn als een losstaande methode om accounts te kunnen herstellen onveilig en onbetrouwbaar. Dit concludeert Google na honderden miljoenen geheime beveiligingsvragen en en de bijhorende antwoorden te analyseren. Vee1

97% van wereldbevolking herkent niet ieder phishingmailtje

97% van wereldbevolking herkent niet ieder phishingmailtje

97% van de wereldbevolking is niet in staat alle phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme mailtjes. 80% ziet minstens één phishingmail aan voor een legitieme mail en loopt dus het risico slachtoffer te worden van een dergelijke cyberaanval. Dit blijkt uit de phishing quiz van Intel Security, een onderzoek naar het vermogen van de consument1

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Cybercriminelen worden steeds slimmer en veranderen continu van methoden en werkwijze. De beste verdediging tegen cyberaanvallen is een proactieve benadering. Cyberbedreigingen zouden niet alleen als een IT-issue moeten worden gezien, maar juist als een zakelijk probleem worden behandeld. Dit stelt SAS Cybersecurity. Om hackers het hoofd te bieden1