Aangeschafte next-gen security-oplossingen vaak niet volledig geïmplementeerd

SANS Institute heeft de resultaten van zijn jaarlijkse Endpoint Protection & Response Survey bekendgemaakt. Hieruit blijkt onder andere dat IT-professionals hoge prioriteit geven aan de automatisering van detectie- en incidentresponse-processen. Bij bijna de helft (42 procent) van de respondenten was er binnen hun organisatie sprake van gehackte endpoints. Ook komt naar voren dat organisaties de technologieën die ze tot hun beschikking hebben niet volledig hebben geïmplementeerd. Zo heeft de helft (50 procent) van de respondenten een next-gen antivirus-oplossing gekocht, maar 37 procent geeft aan deze niet te hebben geïmplementeerd.

sans-logo Voor het onderzoek werd aan IT-professionals gevraagd hoe zij de beveiliging van endpoints aanpakken. Endpoints worden gedefinieerd als apparaten die een netwerkverbinding zoeken, zoals pc’s, laptops, cloud-systemen en IoT-apparatuur. Bijna de helft (42 procent) van de respondenten gaf aan dat er binnen hun organisatie endpoints waren gehackt. Binnen deze groep ging het bij 82 procent om pc’s, bij 69 procent om bedrijfslaptops en bij 42 procent om privélaptops van werknemers. Respondenten stelden tevens dat privéapparaten niet of onvoldoende zijn opgenomen in het securityprogramma. De meest voorkomende aanvalstechnieken gericht op endpoints waren drive-by-downloads (63 procent), social engineering/ phishing (53 procent) en ransomware (50 procent).

“De enorme hoeveelheid en diversiteit aan endpoints wakkert de vraag aan naar automatisering en voorspellende oplossingen”, zegt Lee Neely, analist bij SANS en auteur van het onderzoeksrapport. “Bedrijven schaffen weliswaar oplossingen aan om nieuwe cyberdreigingen de baas te blijven, maar bij de bescherming en monitoring van endpoints lijken ze tekort te schieten bij de toepassing van de beschikbare mogelijkheden”, vervolgt Neely.

Hoewel de respondenten over technologieën beschikken om hun endpoints te beschermen, hebben ze deze vaak niet volledig geïmplementeerd. Zo heeft de helft (50 procent) een geavanceerd “next-gen” antivirusprogramma aangeschaft, maar heeft ruim één op de drie (37 procent) deze niet (volledig) geïmplementeerd. Daarnaast beschikt 49 procent van de respondenten over de functionaliteit om malware-loze aanvallen te detecteren, maar heeft ruim één op de drie respondenten (38 procent) deze functies niet geïmplementeerd. Sommige antwoorden wijzen erop dat organisaties wel over de financiële middelen beschikken om deze nieuwe technologieën aan te schaffen, maar niet over de mensen om deze te implementeren.

Deze implementatiekloof wijst op diverse problemen zoals onvolledige strategieën, een gebrek aan leiderschap of tekortkomingen op het gebied van projectmanagement-tools en -processen. Bij 84 procent van de benoemde beveiligingsincidenten met endpoints waren er meerdere endpoints betrokken.

Neely concludeert dat het automatiseren en integreren van workloads binnen de volledige detectie- en incidentrespons-cyclus van cruciaal belang is, zeker nu endpoints - in alle soorten en maten - voortdurend met cyberaanvallen worden bestookt. Ook zou verdere automatisering de security operations centres (SOC’s) in staat stellen om endpoints beter te beveiligen. Tenslotte stelt hij dat automatisering helpt bij een ander probleem dat door veel respondenten wordt aangekaart: het tekort aan medewerkers en middelen om alle aan endpoint gerelateerde oplossingen te beheren en monitoren.

Meer over
Lees ook
Intel Security presenteert resultaten onderzoek naar Internet of Things en Smart Homes

Intel Security presenteert resultaten onderzoek naar Internet of Things en Smart Homes

Wereldwijd onderzoek in opdracht van Intel Security wijst uit dat 54 procent van de respondenten bereid is tegen betaling persoonlijke data uit hun smart home aan bedrijven ter beschikking te stellen. 70 procent vindt bovendien dat bedrijven korting moeten geven in ruil voor gegevens over het gebruik van hun apparaten. Uit de enquête blijkt verder1

Bedrijven keren banken zonder juiste IT-beveiliging de rug toe

Bedrijven keren banken zonder juiste IT-beveiliging de rug toe

Meer dan twee derde van de Nederlandse bedrijven geeft de voorkeur aan een bank met een solide reputatie op het gebied van beveiliging, zo blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. Banken die van beveiliging een prioriteit maken en maatregelen treffen om hen te beschermen tegen online financiële fraude, zullen in het voordeel zijn als het gaat om he1

Zwakke schakels: meer dan 50% van bedrijven heeft mobiele apparaten die niet aan regels voldoen

Zwakke schakels: meer dan 50% van bedrijven heeft mobiele apparaten die niet aan regels voldoen

MobileIron introduceert de nieuwe onderzoeksdivisie, MobileIron Security Labs (MISL), en de eerste publicatie van MISL: de Q4 2015 Mobile Security and Risk Review. In de Q4 2015 Mobile Security and Risk Review wordt een duidelijke set dreigingen en risico's besproken, waaronder niet-naleving van regels, gecompromitteerde apparaten en risico's voor1