Aantal aanvallen op Android apparaten met 40% gestegen

android-smartphone

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) - Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) - Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.
Lees ook
Cybercriminelen gebruiken phishing en pretexting om betalingsgegevens van online shoppers te stelen

Cybercriminelen gebruiken phishing en pretexting om betalingsgegevens van online shoppers te stelen

De diefstal van gegevens van online shoppers is in de meeste gevallen toe te schrijven aan externe cyberaanvallen, zo blijkt uit onderzoek door Verizon Business. Voor het Verizon 2021 Data Breach Investigations Report werden meer datalekken en phishing-aanvallen dan ooit geanalyseerd

Veilig ontworpen: de rol van 5G binnen een security-strategie voor de lange termijn

Veilig ontworpen: de rol van 5G binnen een security-strategie voor de lange termijn

Wat het reusachtige potentieel van 5G betreft zijn we het stadium van speculaties en voorspellingen allang voorbij. 5G is al lang en breed gearriveerd en biedt bedrijven overal ter wereld volop kansen. En nu steeds meer gemeentes en bedrijven deze onstuitbare technologie omarmen kunnen we de kracht daarvan in de praktijk ervaren.

Zolder biedt mkb betaalbare en eenvoudige security-app

Zolder biedt mkb betaalbare en eenvoudige security-app

Security is bij mkb-bedrijven vaak het ondergeschoven kindje. Ze hebben er de mensen en het budget niet voor. Dat maakt deze doelgroep een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Voor de vier doorgewinterde cybersecurity-experts van start-up Zolder reden om Attic te introduceren. Deze eenvoudige, goedkope en toekomstbestendige app maakt mkb’er1