Aanvaller achter cyberaanval op Deutsche Telekom router bekent schuld

Handboeien

Een 29-jarige man heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een grootschalige internetstoring waarbij in november 2016 zo’n 900.000 routers van Deutsche Telekom werden getroffen. Door de aanval konden klanten van het bedrijf geen verbinding maken met internet.

Dit meldt Bleeping Computer. Bij de aanval werd een aangepaste versie gebruikt van de Mirai-malware. Dit is malware die specifiek is toegespitst op Internet of Things (IoT)-apparatuur. Met behulp van de malware werd in oktober 2016 een grootschalige DDoS-aanval opgezet tegen DNS-provider Dyn, waardoor een groot aantal populaire website tijdelijk moeilijk tot niet bereikbaar was.

Botnet bouwen

De aanvallers stelt een botnet te hebben willen bouwen dat ingezet kon worden voor DDoS-aanvallen. De aanvaller stelt dat niet als doel te hebben gehad de routers onbruikbaar te maken, iets wat in de praktijk wel gebeurde. Naast routers van Deutsche Telekom werden ook ruim 100.000 routers van verschillende Britse Internet Service Providers getroffen.

De aanvaller staat op internet bekend als ‘BestBuy’ of ‘Popopret’. De Duitse autoriteiten verwijzen naar de man als ‘Spiderman’, een naam die hij gebruikte om domeinnamen te gebruiken die werden gebruikt bij de aanval op de routers van Deutsche Telekom. De man werd eind februari gearresteerd op een luchthaven in Londen, waarna de man is uitgeleverd aan Duitsland.

Ingehuurd door Liberiaanse ISP

Opvallend is dat de man stelt ingehuurd te zijn door een Liberiaanse ISP om DDoS-aanvallen uit te voeren op lokale concurrenten, waarvoor hij naar eigen zeggen 10.000 dollar heeft ontvangen. De aanvallen wilde de man uitvoeren met behulp van een botnet dat hij had gebouwd. Om de capaciteit van dit botnet te vergroten stelt de man de routers van Deutsche Telekom en Britse ISP's te hebben willen toevoegen aan het netwerk.

Lees ook
Microsoft opent Transparency Center in Brussel

Microsoft opent Transparency Center in Brussel

Microsoft opent haar eerste Europese Microsoft Transparency Center in Brussel. Het bedrijf gaat overheden in het centrum inzicht geven in de broncode van Microsoft-software en informeren over cybercrime. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt met het centrum te willen bijdrage aan een veilige digitale omgeving. Overheden moeten hun nationale It-infrastr1

Hackers stelen 45 miljoen euro van Amerikaanse belastingdienst

Hackers stelen 45 miljoen euro van Amerikaanse belastingdienst

Cybercriminelen hebben maar liefst 45 miljoen euro buitgemaakt bij de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS). Dankzij een computerfout waren de aanvallers in staat geld weg te sluizen van Amerikaanse burgers. CNN meldt dat de persoonsgegevens van in totaal 200.000 Amerikanen voor de aanval is misbruikt. Deze data zou niet a1

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Cybercriminelen worden steeds slimmer en veranderen continu van methoden en werkwijze. De beste verdediging tegen cyberaanvallen is een proactieve benadering. Cyberbedreigingen zouden niet alleen als een IT-issue moeten worden gezien, maar juist als een zakelijk probleem worden behandeld. Dit stelt SAS Cybersecurity. Om hackers het hoofd te bieden1