Advertenties op populaire websites verspreiden malware

malware-300x225

Op verschillende populaire website zijn advertenties opgedoken waarmee malware wordt aangeboden aan bezoekers. De malware wordt verspreid via drive-by aanvallen, waarbij slachtoffers uitsluitend een malafide webpagina hoeven te bezoeken om besmet te worden.

Dit meldt Malwarebytes. De malware is onder andere op de volgende websites aangetroffen, met tussen haakjes de het aantal bezoeken dat de websites per maand krijgen volgens SimilarWeb.com:

  • rottentomatoes.com (39.1m)
  • makeuseof.com (28.6m)
  • lifebuzz.com (22.6m)
  • fanatik.com.tr (11.6m)
  • autoblog.com (8.4m)
  • boredomtherapy.com (6.8m)
  • leagueoflegends.wikia.com (6.1m)
  • blitz.bg (5.8m)
  • jpost.com (4.4m)

Verspreid via advertentienetwerken

De malafide advertenties worden verspreid via advertentienetwerken. Dit is voor cybercriminelen een aantrekkelijke methode, aangezien zij hiermee hun malware in één keer op meerdere websites kunnen verspreiden. Dit zonder zelf toegang te hoeven hebben tot deze websites.

Het beveiligingsbedrijf meldt dat cybercriminelen steeds beter worden in het verstoppen van malware in advertenties. Zij zouden hier inmiddels zelfs zo goed in zijn dat malafide advertenties nauwelijks van legitieme advertenties te onderscheiden zijn.

Legitieme fascade

Indien een malafide advertentie bijvoorbeeld via een directe link wordt bezocht wordt de malware niet actief en lijkt er niets mis te zijn met de advertentie. Indien deze echter via een geprepareerde URL wordt bezocht verspreidt de advertentie malware. Via deze ‘legitieme fascade’ weten cybercriminelen advertentienetwerken om de tuin te leiden.

Meer over
Lees ook
Amerikaans ziekenhuis betaalt 17.000 dollar losgeld na infectie met ransomware

Amerikaans ziekenhuis betaalt 17.000 dollar losgeld na infectie met ransomware

Het Hollywood Presbyterian Medical Center (HPMC) in het Amerikaanse Los Angeles heeft 17.000 dollar losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot data en systemen die was gegijzeld door cybercriminelen. De systemen van het ziekenhuis zijn inmiddels weer operationeel. Dit meldt het ziekenhuis in een verklaring op haar website. Eerder kwamen berich1

Data en systemen van Amerikaans ziekenhuis in gijzeling door ransomware

Data en systemen van Amerikaans ziekenhuis in gijzeling door ransomware

Het Hollywood Presbyterian Medical Center in het Amerikaanse Los Angeles is getroffen door ransomware. Met behulp van de malware houden cybercriminelen computers en data van het ziekenhuis in gijzeling. De aanvallers eisen 3,4 miljoen dollar in bitcoins aan losgeld. Dit meldt NBC Los Angeles. De systemen van het ziekenhuis zouden al een week onbru1

Europol rolt bende op die geldautomaten leegroofde via malware

Europol rolt bende op die geldautomaten leegroofde via malware

Een bende die in heel Europa geldautomaten leegroofde door deze met malware te besmetten is opgerold door Europol. In totaal zijn acht mensen uit Roemenië en Moldavië tijdens de actie opgepakt. De internationale actie is uitgevoerd door Europol in samenwerking met nationale opsporingsinstanties en Eurojust, een Europees agentschap dat de samenwerk1