aIR-Jumper misbruikt infraroodlampje in beveiligingscamera om data te versturen

beveiligingscamera-pixabay-StockSnap

Zeer gevoelige data wordt in sommige gevallen opgeslagen op een zogeheten air-gapped netwerk, dat is geïsoleerd van het internet en andere netwerken. Dit maakt het voor aanvallers moeilijk data vanaf deze netwerken te versturen naar bijvoorbeeld een eigen server. Nieuwe malware maakt dit via een omweg toch mogelijk. aIR-Jumper gebruikt het infraroodlampje in beveiligingscamera’s om data te versturen.

De malware is ontwikkeld door onderzoekers Mordechai Guri en Yuval Elovici van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Dima Bykhovsky van het Shamoon College of Engineering. Het gaat om proof-of-concept malware waarmee de onderzoekers hun aanvalsmethodiek willen demonstreren. Deze malware kan worden geïnstalleerd op computers die interactie hebben met infraroodbeveiligingscamera’s of zijn verbonden met hetzelfde netwerk als de camera. Via deze systemen kunnen de aanvallers met behulp van aIR-Jumper de camera’s aanvallen.

Data versturen

Zodra een camera is gecompromitteerd kan de malware worden gebruikt om data te versturen via het infraroodlampje in de camera. Dit doet de malware door data om te zetten in binaire code en vervolgens de API van de camera te gebruiken om het infraroodlampje te laten knipperen. Een aanvaller die zicht heeft op deze camera kan dit vervolgens opnemen, waarna dit signaal met behulp van speciale software omgezet kan worden in data.

Het is ook mogelijk de aanval omgedraaid uit te voeren, waarbij een aanvallers met behulp van een infrarood-LED een commando doorgeeft aan een camera. De malware bekijkt in dit geval de beelden van de camera, detecteert het via infrarood verstuurde signaal en zet dit signaal om in een commando, dat vervolgens wordt uitgevoerd.

Onderzoekspaper

Meer informatie over aIR-Jumper is te vinden in een onderzoekerspaper die Guti, Elovici en Bykhovsky hebben gepubliceerd.

Meer over
Lees ook
Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1

FortiGuard Labs: ransomware wordt steeds agressiever en verwoestender

FortiGuard Labs: ransomware wordt steeds agressiever en verwoestender

Fortinet, wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, publiceert een nieuwe editie van zijn halfjaarlijkse FortiGuard Labs Global Threat Landscape Report. Bedreigingsinformatie die in de tweede helft van 2021 werd verzameld, wijst op een toename van het automatiseringsgehalte en de snelhei1

Proofpoint: TA2541 in vogelvlucht

Proofpoint: TA2541 in vogelvlucht

TA2541 is een hardnekkige cybercriminele groep die verschillende remote access trojans (RAT's) verspreidt. De groep richt zich onder andere op de luchtvaart-, ruimtevaart-, transport- en defensiesector. Proofpoint heeft deze groep sinds 2017 gevolgd, en ontdekte dat de groep sindsdien dezelfde tactieken, technieken en procedures (TTP's) heeft gebr1