Akamai meldt grootste DDoS-aanval ooit

Akamai Technologies meldt dat één van zijn klanten - een softwareontwikkelingsbedrijf - op 28 februari het doelwit is geworden van een DDoS-aanval met een capaciteit van 1,3 Tbps. Bij de aanval is misbruik gemaakt van memcached servers.

In een blogpost meldt Akamai dat het gaat om de grootste aanval die ooit door het bedrijf is geregistreerd. De aanval had een capaciteit die tweemaal groter was van de aanvallen in september 2016 met behulp van het Mirai-botnet en is mogelijk de grootste DDoS-aanval die ooit openbaar is gemaakt. Gezien de amplicatiemogelijkheden die memcached servers bieden verwacht Akamai echter niet dat de aanval lang de grootste zal blijven.

Memcached is een nieuwe reflectie- en amplicatievector die op 27 februari door Akamai werd bekendgemaakt. Memcached is een service bedoeld om data te cachen en de laadtijd van geheugenintensieve diensten te verkorten. Memcached servers vereisen geen authentificatie, waardoor servers die via internet toegankelijk eenvoudig kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. Memcached biedt een amplicatiefactor van meer dan 50.000, wat betekent dat een verzoek van 203 byte zich vertaald in een reactie van een memcached server van 100 megabyte. Dit stelt aanvallers in staat met relatief weinig bandbreedte een grote hoeveelheid dataverkeer naar een doelwit te sturen.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het vierde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn vooral de enorme toename van het aantal DDoS-aanvallen gericht op milieuorganisaties tijdens de COP28 en op Taiwan. Verder blijft het aantal DDoS-aanvallen gericht op retailers en logistieke dienstverleners ron1