Android groeit in de zakelijke markt, maar veiligheid is een zorg, zegt nieuw onderzoek

Het gebruik van Android-tablets en -computers neemt toe, maar beveiliging blijft een punt van zorg, zo blijkt uit het laatste onderzoek van Panasonic Business. Gemiddeld gebruiken 72% van de tablets en handheld-apparaten in bedrijven het Android-besturingssysteem (mobiele telefoons niet meegeteld). En dat terwijl 60% van de inkopers zegt dat Android steeds meer in hun organisatie wordt geïntegreerd. De verwachting is dus een verdere stijging van het aantal Android-apparaten. Bovendien verwacht de meerderheid dat die groei zich de komende drie jaar zal voortzetten.

panasonic De drie belangrijkste voordelen van Android ten opzichte van andere besturingssystemen zijn flexibiliteit (59%), beveiliging (58%) en betaalbaarheid (52%).

Beveiliging

Bedrijven denken wel dat ze hun apparaten veel meer moeten patchen; gemiddeld 4 keer per jaar, meer dan momenteel het geval is. De manier waarop beveiligingspatches worden uitgevoerd, varieert ook: 66% vertrouwt op de IT-afdeling, 38% gebruikt een Mobile Device Management (MDM) oplossing, 30% gebruikt de Firmware updates, 23% vertrouwt op de gebruiker, 22% maakt gebruik van een IT-ondersteuningsbedrijf en 16% werkt met een reseller.

Functionaliteit

Met betrekking tot het beheer van een zakelijk Android-apparaat, verwachten mobiele kopers standaard de volgende functionaliteiten:

  • Een aanpasbaar besturingssysteem om aan de bedrijfsvereisten te voldoen (50%)
  • Android for Work (47%)
  • Beleidsbeheertool / console voor firmware-updates (41%)
  • Verbeterde ondersteuning voor Android-beveiliging (37%)
  • Opname van gecertificeerde beveiligingsoplossing van derden (35%)
  • Gratis, kant-en-klare apps voor productiviteit en beheer (35%)
  • Staging, EMM-certificeringen, licenties en aangepaste MDM-apps (33%)
  • SCOMO Software Componentbeheerobject (30%)
  • Compatibiliteit tussen verschillende apparaten van dezelfde fabrikant (30%)
  • Firmware (29%)
  • Optioneel modulair ontwikkelaarspakket (23%)

Updates

Bedrijven updaten hun Android-besturingssysteem momenteel gemiddeld 5 keer per jaar op elk apparaat en verwachten van de leverancier van het apparaat, dat hij het Android-besturingssysteem tot drie jaar na het einde van de levensduur van het apparaat ondersteunt.

Android-apparaten niet allemaal hetzelfde

"De opmars van mobiele Android-apparaten in het bedrijfsleven gaat nog steeds snel, maar hoe IT-afdelingen deze apparaten effectief beheren en beveiligen, blijft een uitdaging", zegt Jan Kaempfer, General Manager voor Marketing bij Panasonic Mobile Solutions Business Division Europe. "Het is belangrijk dat kopers erkennen dat niet alle mobiele Android-apparaten gelijk zijn. Ze moeten goed kijken naar de beheer- en beveiligingsfunctionaliteit die hun leverancier biedt en hun Android-engineeringervaring. Met behulp van de nieuwste updates en beheerconsoles kunnen IT-afdelingen veel tijd en geld besparen door hun updates te automatiseren door het juiste apparaat te kiezen met de juiste beheer- en beveiligingsfunctionaliteiten.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Securityleverencier Fortinet heeft het 2021 Cloud Security Report gepubliceerd. Hierin wordt in kaart gebracht hoe ruim 500 cybersecurity-professionals (van CIO’s tot IT-managers en medewerkers van security-teams) omgaan met cyberbedreigingen die het op de cloud hebben gemunt, de manier waarop zij de cloud gebruiken en de best practices waaraan zi1

Proofpoint Voice of the CISO 2021-rapport: twee op de drie CISO's niet voorbereid op cyberaanvallen

Proofpoint Voice of the CISO 2021-rapport: twee op de drie CISO's niet voorbereid op cyberaanvallen

Proofpoint, publiceert zijn allereerste Voice of the CISO-rapport. In dit rapport worden de belangrijkste uitdagingen belicht waarmee Chief Information Security Officers (CISO's) in de afgelopen twaalf maanden te maken hebben gekregen. 66% van de CISO's wereldwijd vindt dat hun organisatie niet voldoende is voorbereid op een cyberaanval.

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

De politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek onder IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast . Zo was ruim de helft (1