Australische overheid wil internetbedrijven kunnen dwingen data te ontsleutelen

encryptie

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk.

Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporingsinstanties te helpen als telecombedrijven in Australië al langer hebben. De politie mag techbedrijven alleen vragen communicatie te ontsleutelen indien een rechter hiervoor een dwangbevel heeft afgegeven.

Criminaliteit tegengaan

Malcolm Turnbull, premier van Australië, stelt dat de nieuwe wetgeving noodzakelijk is om technologische ontwikkelingen die criminaliteit faciliteren tegen te gaan. “We moeten zeker stellen dat het internet niet wordt gebruikt als een duistere plek waar slechte mensen hun criminele activiteiten verbergen van de wet”, tekent The Guardian op uit de mond van Turnbull.

Turnbull benadrukt overigens geen backdoor in applicaties en platformen te willen laten inbouwen. “Een backdoor is doorgaans een fout in een softwareprogramma waarvan de ontwikkelaar van het softwareprogramma wellicht niet op de hoogte is, en die door iemand die hiermee bekend is kan worden uitgebuit”, aldus Turnbull.

'Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen'

Dit is opvallend, aangezien techbedrijven doorgaans zelf niet in staat zijn encryptie van hun gebruikers te kraken. De privésleutel die hiervoor nodig is wordt opgeslagen door gebruikers, waardoor techbedrijven hier geen toegang toe hebben. “Ik ben geen cryptograaf, maar wij willen hun ondersteuning zeker stellen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij kunnen niet simpelweg hun stellen dat zij hier niets mee te maken hebben”, aldus Turnbull.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Data van Canadees ziekenhuis gegijzeld door ransomware

Data van Canadees ziekenhuis gegijzeld door ransomware

Het Ottawa Hospital in Canada is getroffen door ransomware. In totaal zouden vier systemen van het ziekenhuis zijn getroffen. Patiëntgegevens zijn niet gegijzeld meldt het ziekenhuis. CBS News maakt melding van de cyberaanval op het Ottawa Hospital, waarover vooralsnog veel onduidelijkheid bestaat. Zo zouden vier IT-systemen van het ziekenhuis zij1

FBI: 'Wij willen geen backdoor in of mastersleutel voor iPhone'

FBI: 'Wij willen geen backdoor in of mastersleutel voor iPhone'

De FBI ontkent een backdoor in de encryptie van iPhones te willen of een mastersleutel tot deze apparaten te willen. De dienst stelt uitsluitend het wachtwoord van de iPhone te willen kunnen achterhalen om gerechtigheid te geven aan de slachtoffers van de terroristische aanslag in San Bernardino, Californië. Dit meldt James Comey, directeur van de1

'FBI-verzoek zou precedent scheppen richting het breken van software’

'FBI-verzoek zou precedent scheppen richting het breken van software’

Samengevat is Apple gevraagd het systeem waarop online vertrouwen al ruim 20 jaar is gebaseerd te doorbreken. Het overheidsverzoek om Apple-certificaten te mogen gebruiken is namelijk vergelijkbaar met het internet hacken. De impact ervan is veel groter dan toegang krijgen tot één apparaat van één terrorist. De fundering van cybersecurity op het i1