Backdoor SolarWinds Orion IT-software: Kaspersky deelt eerste analyse van Sunburst-malware en publiceert decoder om gerichte gebruikers te helpen

kaspersky-lab-400300

Enkele dagen geleden werd een nieuw ontdekte supply chain-aanval gemeld. Een onbekende aanvaller, genaamd UNC2452 of DarkHalo, plaatste een achterdeur in de SolarWinds Orion IT-software, die werd gedownload door meer dan 18.000 SolarWinds-klanten. Kaspersky onderzocht deze backdoor, geleverd in de vorm van een .NET-module, die een aantal interessante en vrij unieke functies bleek te hebben.

Volgens de experts is de supply chain-aanval op een zeer professionele manier opgezet, met een duidelijke focus om zo lang mogelijk onopgemerkt te blijven. Voordat de eerste internetverbinding met zijn communicatie- en controleservers wordt gemaakt, blijft de Sunburst-malware bijvoorbeeld tot wel 2 weken inactief, waardoor dit gedrag niet gemakkelijk in sandboxen kan worden gedetecteerd. Dit verklaart waarom deze aanval zo moeilijk te herkennen was.

 In de beginfase communiceert de Sunburst met de C & C-server door gecodeerde DNS-verzoeken (Domain Name System) te sturen. Deze verzoeken bevatten informatie over de geïnfecteerde computer om de aanvaller te laten weten of het de moeite waard is om de infectie verder te ontwikkelen of niet.

Analyse Kaspersky

Gebruikmakend van het feit dat DNS-verzoeken die door Sunburst worden gegenereerd een deel van de informatie van het doelwit coderen, evenals openbaar beschikbare scripts om de DNS-verzoeken te decoderen, creëerden Kaspersky-onderzoekers hun eigen tools. Zo konden ze meer dan 1700 DNS-records die bij het incident betrokken waren, verder analyseren. Dat leidde tot ruim 1000 unieke doelnaamonderdelen en ruim 900 unieke gebruikers-ID's. Hoewel dit een groot aantal lijkt, waren de aanvallers vermoedelijk alleen geïnteresseerd in wat zij als waardevolle doelen beschouwden. Zo leken er twee speciaal te zijn. Echter, konden ze niet gemakkelijk worden gedecodeerd, vergelijkbaar met een soort cryptografische puzzel.

Uit de analyse is gebleken dat drie van de speciale DNS-verzoeken die "CNAME" -antwoorden hebben ontvangen, duidend op een hoogwaardig doelwit, kunnen worden gedecodeerd in twee domeinnamen toebehorend aan een overheidsorganisatie en een telecommunicatiebedrijf in de VS. Om ethische redenen maakt Kaspersky deze exacte domeinnamen hier niet bekend. Wel heeft het bedrijf de twee organisaties op de hoogte gebracht en biedt haar ondersteuning om, indien nodig, verdere kwaadaardige activiteiten te ontdekken.

“We hebben de afgelopen dagen onze eigen telemetrie gecontroleerd op tekenen van deze aanval, aanvullende detecties geschreven en ervoor gezorgd dat onze gebruikers beschermd zijn. Op dit moment hebben we ongeveer 100 klanten geïdentificeerd die het getrojaniseerde pakket met de Sunburst-backdoor hebben gedownload. Verder onderzoek is aan de gang en we zullen onze bevindingen blijven updaten ”, zegt Costin Raiu, hoofd van Kaspersky's Global Research and Analysis-team.

Broncode voor decoder

Om de gemeenschap te helpen mogelijk andere interessante doelen voor de aanvallers te identificeren, publiceerde Kaspersky de broncode voor de decoder: https://github.com/2igosha/sunburst_dga

Meer details en maatregelen met betrekking tot Sunburst, UNC2452 / DarkHalo zijn beschikbaar voor klanten van Kaspersky Intelligence Reporting. Neem contact op met: intelreports@kaspersky.com

Lees ook
Xolphin introduceert Sectigo Web Security platform in Nederland

Xolphin introduceert Sectigo Web Security platform in Nederland

Xolphin, onderdeel van Sectigo, introduceert het nieuwe Sectigo Web Security Platform voor de Nederlandse markt. Met dit platform is er een belangrijk hulpmiddel bijgekomen om grote en kleine bedrijven te beschermen tegen bestaande, nieuwe en opkomende online dreigingen

Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen

Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen

Sinds het begin van de uitbraak van COVID-19 is het virus steeds een populair onderwerp geweest voor cybercriminelen. Wat opvalt, is dat de cybercriminelen gelijke tred houden met de ontwikkelingen in de maatschappij. In eerste instantie werd vooral ingespeeld op het bestaan en de verspreiding van het coronavirus.

Mark Beunk benoemd tot nieuwe General Manager voor Benelux en Nordics bij Kaspersky

Mark Beunk benoemd tot nieuwe General Manager voor Benelux en Nordics bij Kaspersky

Mark Beunk heeft onlangs de rol van General Manager voor Nordics en Benelux bij Kaspersky op zich genomen. Hij zal toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. Beunk, een ervaren Channel Leader, heeft een bewezen staat van dienst.