België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

unisys tavano

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste en wereldwijd 47ste. Dit resultaat moet zowel gerelativeerd als ernstig genomen worden, aldus Tavano.

“Het is heus niet zo erg met België gesteld als deze cijfers doen vermoeden”, suste Tavano het aanwezige publiek: “ten eerste is het het resultaat van een zelfevaluatie en zijn de Belgen wellicht strenger voor zichzelf dan sommige anderen. Ten tweede zijn vele van de landen boven België kleiner en minder complex georganiseerd, en is het dus eenvoudiger om een sluitend wettelijk en organisatorisch kader te bouwen. Last but not least: sommige landen, zoals Israel en Turkije, lopen nu eenmaal een veel groter risico op een cyberaanval dan België.”

Niettemin neemt België dit signaal wel best ernstig, waarschuwt Roberto Tavano: “Er is nog heel wat werk aan de winkel om België op een gewenst niveau van cybersecurity te krijgen. Slechts 20% van de Europese CEO’s heeft van cybersecurity een topprioriteit gebmaakt, terwijl elke cyberstrategie staat of valt met een degelijke beveiliging. Organisaties en overheid moeten ook veel meer samenwerken om een degelijk niveau van cyberbeveiliging te bereiken. En iedereen moet beseffen dat de traditionele notie van een perimeter-gebaseerde beveiliging volledig achterhaald is. De steeds gesofisticeerdere aanvallen enerzijds en de toenemende complexiteit van de IT-infrastructuur anderzijds zorgen ervoor dat we onze cybersecurity strategie volledig moeten herdenken.” Met de groeiende populariteit van software-defined networking en het ‘Internet   of Things’ zal deze noodzaak alleen maar toenemen, aldus nog Tavano.

 
Meer over
Lees ook
Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.