BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

malware

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren.

De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssysteem dat hierop draait. Ook beveiligde besturingssystemen zoals Linux Tails blijken kwetsbaar te zijn. De onderzoekers Corey Kallenberg en Xeno Kovah van LegbaCore demonstreerde hun proof-of-concept tijdens de CanSecWest-conferentie op zowel Windows als Linux Tails. De proof-of-concept wordt LightEater genoemd.

Linux Tails

Linux Tails is een besturingssysteem gericht op privacy dat onder andere alle sporen die een gebruiker achterlaat automatisch wist zodra het systeem wordt afgesloten. Ondanks deze focus op beveiliging wisten de onderzoekers met behulp van hun BIOS-malware een PGP-sleutel uit Tails te onderscheppen.

De onderzoekers maken gebruik van een kwetsbaarheid in een modus voor Intel x86 en Intel 64-architectuur. De System Management Mode (SMM) heeft bij deze architectuur altijd read/write-toegang tot het geheugen. Deze rechten kunnen door malware worden misbruikt om het geheugen van een geïnfecteerde machine uit te lezen. Via deze weg is ook de PGP-sleutel van Tails onderschept.

Machines besmetten

Systemen kunnen worden besmet via e-mailbijlages indien software aanwezig is om de UEFI bij te werken. Indien deze software niet aanwezig is moet een aanvaller fysieke toegang krijgen tot een machine. In dit geval kan een USB-stick in de machine worden gestoken, waarna het apparaat binnen twee minuten besmet kan zijn met de malware.

Kallenberg en Kovah geven aan contact te hebben opgenomen met fabrikanten van getroffen computers. Onder andere Dell, Lenovo, Asus, HP en LG zijn door het probleem getroffen. Dell en Lonovo hebben al beloofd het probleem te verhelpen via een BIOS-update. Het is echter maar de vraag hoeveel gebruikers deze update daadwerkelijk zullen installeren om het probleem te verhelpen.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1