Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt: Mosaicloader

Bitdefender-700599-2020

Bitdefender heeft een nieuwe malware ontdekt die zich richt op gebruikers van illegale software. De malware is Mosaicloader gedoopt vanwege de ingewikkelde interne structuur die bedoeld is om malware-analisten in verwarring te brengen, om zo reverse-engineering te voorkomen.

MosaicLoader richt zich op gebruikers die zoeken naar gekraakte software. Eenmaal geïnfecteerd, kan de malware elke payload laten vallen. Tot dusverre heeft Bitdefender cookie-stealers, cryptominers en complexere trojans zoals Glupteba gedocumenteerd.

Een opmerkelijke vondst is dat MosaicLoader toegang krijgt tot devices via betaalde advertenties in zoekmachines, gericht op gebruikers die op zoek zijn naar gekraakte software. De kwaadwillende actoren achter MosaicLoader kopen deze advertentieruimtes in om hun links hoger te laten eindigen in de zoekresultaten.

De malware-campagne richt zich niet op specifieke regio’s, organisaties of branches. Het lijkt er wel op dat ze vooral privé devices raken. Bitdefender raadt aan om nooit gekraakte software te downloaden. Het is niet alleen tegen de wet, maar brengt ook extra risico’s met zich mee omdat cybercriminelen hun pijlen de laatste tijd actief richten op gebruikers van illegale software. In een zakelijke omgeving is het raadzaam om te controleren op IoC's van MosaicLoader.

Meer over
Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1