Cloudflare is al weken doelwit van zeer zware DDoS-aanvallen

Cloudflare is de afgelopen tijd getroffen door een reeks zeer zware DDoS-aanvallen. Het bedrijf dat een dienst levert die bedrijven bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen meldt sinds 23 november dagelijks te zijn aangevallen door hetzelfde botnet. De aanvallen zijn niet afkomstig van het inmiddels beruchte Mirai-botnet, maar van een ander onbekend botnet.

John Graham-Clunning van Cloudflare meldt in een blogpost dat de aanvallen zijn gestart op 23 november. In eerste instantie werd een DDoS-aanval gedetecteerd met een piekcapaciteit van 172 Mbps en 400 Gbps. De aanval startte om 18:30 uur UTC en duurde bijna precies 8,5 uur. Cloudflare stelt dat het lijkt alsof de aanvaller een werkdag heeft besteed aan het aanvallen van het bedrijf.

Meer aanvallen

24 november was het opnieuw raak, al startte de aanval dit maal 30 minuten eerder (18:00 uur UTC). Ook op 25 november was Cloudflare doelwit van het botnet, waarbij de aanval opnieuw om 18:00 uur UTC van start ging. In dit geval duurde de aanval ‘slechts’ 7,5 uur, waardoor Graham-Clunning concludeert dat de aanvaller deze ‘werkdag’ eerder naar huis is gegaan.

De aanvallen vinden sindsdien tot de dag van vandaag dagelijks plaats. De aanvallen hebben een piekcapaciteit van 400Gbps. Opvallend is dat de aanvallen sinds dinsdag 29 november niet langer worden gestaakt en 24 uur per dag aanhouden.

Onbekend botnet

Graham-Clunning benadrukt specifiek dat de aanvallen niet afkomstig zijn van het Mirai botnet, en gebruik maken van andere aanvalssoftware. Het botnet in kwestie zeer grote L3/L4 floods stuurt die zijn gericht op het TCP protocol. De aanvallen zijn zeer geconcentreerd en afkomstig van locaties aan vooral de westkust van de Verenigde Staten. Alle aanvallen konden tot nu toe worden gemitigeerd zonder dat klanten van Cloudflare hier hinder van ondervonden.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het vierde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn vooral de enorme toename van het aantal DDoS-aanvallen gericht op milieuorganisaties tijdens de COP28 en op Taiwan. Verder blijft het aantal DDoS-aanvallen gericht op retailers en logistieke dienstverleners ron1