Cloudflare is al weken doelwit van zeer zware DDoS-aanvallen

Cloudflare is de afgelopen tijd getroffen door een reeks zeer zware DDoS-aanvallen. Het bedrijf dat een dienst levert die bedrijven bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen meldt sinds 23 november dagelijks te zijn aangevallen door hetzelfde botnet. De aanvallen zijn niet afkomstig van het inmiddels beruchte Mirai-botnet, maar van een ander onbekend botnet.

John Graham-Clunning van Cloudflare meldt in een blogpost dat de aanvallen zijn gestart op 23 november. In eerste instantie werd een DDoS-aanval gedetecteerd met een piekcapaciteit van 172 Mbps en 400 Gbps. De aanval startte om 18:30 uur UTC en duurde bijna precies 8,5 uur. Cloudflare stelt dat het lijkt alsof de aanvaller een werkdag heeft besteed aan het aanvallen van het bedrijf.

Meer aanvallen

24 november was het opnieuw raak, al startte de aanval dit maal 30 minuten eerder (18:00 uur UTC). Ook op 25 november was Cloudflare doelwit van het botnet, waarbij de aanval opnieuw om 18:00 uur UTC van start ging. In dit geval duurde de aanval ‘slechts’ 7,5 uur, waardoor Graham-Clunning concludeert dat de aanvaller deze ‘werkdag’ eerder naar huis is gegaan.

De aanvallen vinden sindsdien tot de dag van vandaag dagelijks plaats. De aanvallen hebben een piekcapaciteit van 400Gbps. Opvallend is dat de aanvallen sinds dinsdag 29 november niet langer worden gestaakt en 24 uur per dag aanhouden.

Onbekend botnet

Graham-Clunning benadrukt specifiek dat de aanvallen niet afkomstig zijn van het Mirai botnet, en gebruik maken van andere aanvalssoftware. Het botnet in kwestie zeer grote L3/L4 floods stuurt die zijn gericht op het TCP protocol. De aanvallen zijn zeer geconcentreerd en afkomstig van locaties aan vooral de westkust van de Verenigde Staten. Alle aanvallen konden tot nu toe worden gemitigeerd zonder dat klanten van Cloudflare hier hinder van ondervonden.

Lees ook
Microsoft opent Transparency Center in Brussel

Microsoft opent Transparency Center in Brussel

Microsoft opent haar eerste Europese Microsoft Transparency Center in Brussel. Het bedrijf gaat overheden in het centrum inzicht geven in de broncode van Microsoft-software en informeren over cybercrime. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt met het centrum te willen bijdrage aan een veilige digitale omgeving. Overheden moeten hun nationale It-infrastr1

Hackers stelen 45 miljoen euro van Amerikaanse belastingdienst

Hackers stelen 45 miljoen euro van Amerikaanse belastingdienst

Cybercriminelen hebben maar liefst 45 miljoen euro buitgemaakt bij de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS). Dankzij een computerfout waren de aanvallers in staat geld weg te sluizen van Amerikaanse burgers. CNN meldt dat de persoonsgegevens van in totaal 200.000 Amerikanen voor de aanval is misbruikt. Deze data zou niet a1

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Cybercriminelen worden steeds slimmer en veranderen continu van methoden en werkwijze. De beste verdediging tegen cyberaanvallen is een proactieve benadering. Cyberbedreigingen zouden niet alleen als een IT-issue moeten worden gezien, maar juist als een zakelijk probleem worden behandeld. Dit stelt SAS Cybersecurity. Om hackers het hoofd te bieden1