Cyberaanval legt vliegverkeer Poolse luchtvaartmaatschappij plat

vliegtuig

Hackers hebben het computersysteem op het vliegveld van Warschau van het grondpersoneel van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT gekraakt. 1.400 passagiers konden hierdoor niet vertrekken en zaten zondag vast op het vliegveld.

De BBC meldt dat het nog onduidelijk is wie er achter de hack zit. De aanval had een grote impact op het vliegverkeer naar en van het vliegveld. In totaal moesten twaalf vluchten worden geannuleerd en liepen tien vluchten vertraging op. Medewerkers van LOT hadden maar liefst vijf uur nodig om de aanval af te slaan.

LOT benadrukt dat de veiligheid van vluchten niet in gevaar is geweest. Ook zouden vluchten ondanks de problemen veilig hebben kunnen landen op het vliegveld van Warschau. De zaak wordt onderzocht door de luchtvaartautoriteiten. LOT waarschuwt dat het zeer moderne computersystemen gebruikt en is dan ook bang dat ook andere partijen in de luchtvaartsector doelwit kunnen worden van een vergelijkbare aanval.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.