D-Link aangeklaagd door FTC wegens beveiliging van routers en camera's

hamer-rechter-rechtszaak-300x199

De Taiwanese fabrikant van netwerkapparatuur D-Link is aangeklaagd door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). De FTC stelt dat D-Link routers en IP-camera’s die het levert aan consumenten onvoldoende heeft beschermd om de privacy en veiligheid van klanten te waarborgen.

De maatregel van de FTC is onderdeel van een campagne die de organisatie is gestart om de beveiliging van Internet of Things (IoT) apparatuur te verbeteren. Eerder werd ook hardwarefabrikant ASUS en leverancier van videocamera’s TRENDnet aangeklaagd door de FTC.

Slechte beveiliging

In de aanklacht stelt de FTC dat D-Link heeft verzuimd ‘redelijke stappen te nemen om zijn routers en Internet Protocol (IP) camera’s te beveiligen, waarmee in potentie gevoelige klantinformatie inclusief live video en audio feeds van D-Link IP-camera’s kunnen worden gecompromitteerd’.

Ook wijst de organisaties erop dat D-Link camerasoftware gebruik maakt van hardcoded inloggegevens, waaronder de gebruikersnaam ‘guest’ in combinatie met het wachtwoord ‘guest’. Ook zijn zogeheten ‘command injections’ mogelijk, waarmee aanvallers op afstand ongeautoriseerde commando’s kunnen versturen en laten uitvoeren op routers van klanten. Een private sleutel die wordt gebruikt om D-Link software te ondertekenen was daarnaast zes maanden lang toegankelijk via een publieke website. Tot slot stelt de FTC dat inloggegevens van klanten voor de mobiele app van D-Link in platte tekst worden opgeslagen op hun mobiele apparaten.

‘Beschuldigingen zijn niet op feiten gebaseerd’

In een reactie op de aanklacht ontkent D-Link alle aantijgingen. Het bedrijf stelt dat de beschuldigingen niet op feiten zijn gebaseerd en geeft dan ook aan zich te zullen verdedigen tegen de aanklacht. De volledige verklaring van D-Link is hier te vinden.

Dossiers
Lees ook
Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Niet alleen wachtwoorden zijn onveilig, maar ook de beveiligingsvragen waarmee wachtwoorden kunnen worden hersteld. Beveiligingsvragen zijn als een losstaande methode om accounts te kunnen herstellen onveilig en onbetrouwbaar. Dit concludeert Google na honderden miljoenen geheime beveiligingsvragen en en de bijhorende antwoorden te analyseren. Vee1

Android M bevat standaard voor vingerafdrukauthentificatie

Google zet met Android M in op authentificatie via vingerafdrukken. Het Amerikaanse bedrijf biedt in de nieuwe Android-variant een standaard voor vingerafdrukauthentificatie, waar alle Android-apps gebruik van kunnen maken. Dit melden bronnen tegenover Buzzfeed. Al langer voorzien verschillende fabrikanten van Android-apparaten hardware van vingerafdrukscanners. Android ondersteunt deze authentificatiemethode echter niet, waardoor ook maar weinig Android-apps gebruik kunnen maken van de scanners. De nieuwe open standaard moet het gebruik van vingerafdrukken als beveiliging vereenvoudigen. Ont1

‘Terughoudendheid van bedrijven rond patches speelt cybercriminelen in de hand’

‘Terughoudendheid van bedrijven rond patches speelt cybercriminelen in de hand’

Veel bedrijven zijn terughoudend met het installeren van updates en willen voor de installatie eerst uitgebreid controleren of patches geen problemen opleveren. Microsoft waarschuwt echter dat beveiligingsgaten hierdoor langer dan noodzakelijk open blijven staan, terwijl cybercriminelen steeds sneller kwetsbaarheden aanvallen waarvoor patches zijn1