Datalek bij 8tracks treft 18 miljoen gebruikers

Password

Internetradiowebsite 8tracks is getroffen door een datalek. De e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van 18 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt.

Het datalek wordt door 8tracks bevestigd in een blogpost. Het bedrijf nadrukt dat alleen gebruikers die zich met hun e-mailadres bij de website hebben geregistreerd getroffen zijn door het datalek. Gebruikers die inloggen met hun Google- of Facebook-account zijn niet getroffen.

Github-account

Vermoedelijk is de data buitgemaakt via een Github account van een medewerker, dat niet was voorzien van twee-factor authentificatie. Github sloeg vervolgens alarm over de ongeautoriseerde inlogpoging op het account, waarna het wachtwoord van het account door 8tracks is gewijzigd en twee-factor authentificatie alsnog is ingeschakeld.

In de blogpost schrijft 8tracks dat de aanvallers geen toegang hebben gehad tot de database of productieservers van 8tracks. Zij hebben echter wel toegang verkrijgen tot een systeem waar een backup van database tables te vinden is, inclusief gebruikersdata. Alle uitgelekte wachtwoorden zijn versleuteld

Wachtwoord wijzigen

8tracks stelt dat de versleutelde wachtwoorden alleen via een brute force aanval kunnen worden ontsleuteld, wat per wachtwoord veel tijd in beslag zal nemen. Het bedrijf verwacht dan ook niet dat de wachtwoorden op grote schaal worden gekraakt. Desondanks adviseert 8tracks getroffen gebruikers hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Indien gebruikers het wachtwoord dat zij op 8tracks gebruiken ook voor andere accounts gebruiken, wordt geadviseerd ook van deze accounts het wachtwoord te wijzigen en unieke wachtwoorden te kiezen.

Lees ook
Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.