Datalek bij Disqus: 17,5 miljoen gebruikers getroffen

pixabay-hacker-1944688_960_720

Gegevens gebruikers van het reactieplatform Disqus zijn gestolen bij een cyberinbraak. In totaal zijn van 17,5 miljoen door het datalek getroffen.

Dit maakt Disqus bekend in een verklaring op haar website. Disqus is een platform waarmee websites gebruikers de mogelijkheid kunnen geven te reageren op berichten op hun website. Gebruikers maken bij Disqus een account aan, waarna zij met dit account kunnen reageren op alle websites die gebruik maken van Disqus.

Database uit 2012

Disqus geeft aan op 5 oktober door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, onder meer bekend van de website Have I Been Pwned, gewaarschuwd te zijn voor het datalek. Aanvallers hebben een gebruikersdatabase die uit 2012 stamt gestolen. In deze database staat informatie uit de periode 2007 tot en met 2012.

De database bevat ondermeer het e-mailadres, gebruikersnaam, registratiedata en de laatste inlogdatum van gebruikers. Daarnaast zijn van 6 miljoen gebruikers versleutelde wachtwoorden gestolen. Deze zijn gesalt en met het SHA-1-algoritme gehasht. Dit algoritme wordt sinds eind 2012 niet meer gebruikt door Disqus; het bedrijf geeft aan overgestapt te zijn op bcrypt.

Lees ook
Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren. De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Int1

ICT-afdeling van Europarlement blokkeert nieuwe Outlook-app

Europarlementariërs moeten zo snel mogelijk de nieuwe Outlook-mailapp van hun iOS- en Android-apparaten verwijderen. De IT-afdeling van het Europees Parlement (EP) heeft de toegang van de app tot de e-mailservers van het EP geblokkeerd. Netzpolitik meldt dat Europarlementariërs een e-mail hebben ontvangen waarin de Directorate-General for Innovation and Technological Support (DG ITEC), de IT-afdeling van het Europees Parlement, de situatie uitlegt. De nieuwe Outlook-app zou ernstige tekortkomingen hebben op het gebied van beveiliging en daardoor geblokkeerd zijn. ‘Installeer de app niet’ Euro1