DDoS-aanvallen worden groter in omvang en komen vaker voor

ddos

Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen worden steeds groter in omvang en komen steeds vaker voor. Bedrijven staan dan ook voor de uitdaging deze ontwikkeling bij te houden en voldoende maatregelen te nemen om de grootschalige DDoS-aanvallen af te slaan.

Dit blijkt uit het Annual Worldwide Infrastructure Security dat Arbor Network voor de tiende maal uitbrengt. Voor het onderzoek werden287 organisaties ondervraagd tussen november 2013 en november 2014. Organisaties van iedere omvang en in iedere sector blijken vandaag de dag doelwit van cyberdreigingen, waarbij ongeveer een derde van de respondenten DDoS-aanvallen als grootste dreiging geïdentificeerd. Een even grote groep wijst dataverlies en cyberinbraken op IT-systemen aan als grootste dreiging.

Grote impact

De impact van een DDoS-aanval op bedrijven kan groot zijn. 49% van de respondenten geeft aan de operationele kosten die met de aanpak van een aanval gemoeid zijn de grootste impact hebben op hun organisatie. 37% geeft aan de meeste schade te leiden door reputatieschade.

De frequentie waarmee bedrijven te maken krijgen met DDoS-aanvallen is toegenomen. In 2013 gaf nog ongeveer een kwart van de respondenten aan meer dan 21 keer per maand te zijn geconfronteerd met DDoS-aanvallen. Dit percentage is afgelopen jaar toegenomen tot 38%.

Omvang neemt toe

Ook de omvang van DDoS-aanvallen neemt toe. De vier grootste cyberaanvallen die respondenten in het Annual Worldwide Infrastructure Security melden hadden een omvang van 400 Gbps, 300 Gbps, 200 Gbps en 170 Gbps.

Meer over
Lees ook
Miljoenen IP-adressen betrokken bij grootschalige aanval op DNS-provider Dyn

Miljoenen IP-adressen betrokken bij grootschalige aanval op DNS-provider Dyn

Bij de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zijn tientallen miljoenen IP-adressen betrokken geweest. Het gaat vermoedelijk om Internet of Things (IoT)-apparaten, die door de Mirai malware in een botnet zijn ondergebracht. Dit meldt Dyn in een verklaring over de aanval. Door de aanval waren verschillende populaire websites waaronder GitHub1

Flowmon helpt grootste Europese DDoS-bestrijder aanvallen te verwerken  

Flowmon helpt grootste Europese DDoS-bestrijder aanvallen te verwerken  

Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) beschermt de digitale infrastructuur van de Benelux tegen DDoS-aanvallen met de Nationale Anti-DDoS Wasstraat (NaWas). NaWas is het resultaat van een samenwerkingsinitiatief van lokale ISP’s en hostingbedrijven, om DDoS-aanvallen effectiever te bestrijden. Een deel daarvan bestaat ui1

Uniserver spoort DDoS-aanvallen op met Flowmon en NaWaS

Uniserver spoort DDoS-aanvallen op met Flowmon en NaWaS

Cloud hosting provider Uniserver controleert al zijn in- en uitgaande netwerkverkeer met een oplossing van Flowmon Networks. Hiermee wil het bedrijf geautomatiseerd DDoS-aanvallen tegenhouden en het uitgaande verkeer controleren op eventuele malware. De geïmplementeerde oplossing is geïntegreerd met de Nationale anti-DDoS Wasstraat (NaWas), die he1