De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

proofpoint

Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden. CEO-fraude is een vorm van Business Email Compromise (BEC), een verzamelnaam voor criminaliteit waarbij e-mail-verkeer van bedrijven wordt gemanipuleerd. Proofpoint doet al jaren onderzoek naar dit soort cyberaanvallen en deelt graag een aantal interesante statistieken en voorbeelden.
 
Soorten BEC-aanvallen
Hoewel het einddoel van BEC-aanvallen altijd hetzelfde is - organisaties geld afhandig maken - zijn er wel degelijk verschillende soorten aanvallen. Hieronder staan de vier BEC-aanvalstypes die op dit moment voorkomen:
  1. Salarisfraude: Bij salarisfraude stuurt een crimineel een frauduleuze e-mail naar HR- of werknemers van de salarisadministratie met het verzoek om betaalgegevens te wijzigen of bij te werken. Op die manier wordt het salaris niet overgemaakt naar een legitieme bankrekening maar naar de rekening van de oplichter of een prepaid-rekening. Uit de laatste FBI-gegevens blijkt dat de schade door salarisfraude tussen 1 januari 2018 en 30 juni 2019 met meer dan 815% is toegenomen. 
  2. Cadeaubon-oplichterij: Bij deze aanval doet de crimineel zich voor als een leidinggevende of werknemer met autoriteit. Hij stuurt een dringende e-mail met het verzoek om hulp bij de aankoop van cadeaubonnen voor het personeel of de klanten. In de e-mail wordt gevraagd om serienummers, zodat hij of zij deze direct kan e-mailen.
  3. Leveranciersfacturering: Bij dit aanvalstype doet een crimineel zich voor als een leverancier waarmee een organisatie regelmatig zaken doet. De crimineel stuurt een verzoek om de bankgegevens bij te werken voor de betaling van openstaande facturen. Gezien de grote bedragen die vaak met leveranciersfacturen gepaard gaan, leidt dit soort oplichterij tot de grootste verliezen.
  4. M&A-fraude: Bij M&A-fraude doet de fraudeur zich voor als directeur van een onderneming. Hij of zij vraagt het slachtoffer om geld over te maken naar een bepaalde derde partij. In de e-mail kan bijvoorbeeld iets staan als "We kopen Bedrijf X en we moeten een betaling doen of we lopen het risico de deal te verliezen."
 
BEC-aanvallen worden ontworpen om mensen te misleiden. Uit onderzoek van Proofpoint blijkt dat er sinds maart 2020 wereldwijd meer dan zevenduizend gevallen zijn waarin CEO's of andere leidinggevenden werden geïmiteerd. In 2020 deed bij meer dan 50% van het klantenbestand van Proofpoint een crimineel zich voor als een VIP van dat bedrijf. Als we kijken naar de laatste anderhalve maand, dan gebeurde dit bij CEO's gemiddeld 102 keer.
 
Kosten
Er gaat meer geld verloren aan dit soort aanvallen dan aan welke andere cybercriminele activiteit dan ook. De FBI stelde dat vanaf juni 2016 tot juni 2019, bedrijven 26,2 miljard dollar aan schade hebben geleden. Alleen al in 2019 was BEC-fraude goed voor meer dan de helft van alle schade door cybercriminaliteit - ongeveer 1,77 miljard dollar. Het gemiddelde verlies per BEC-incident kwam in 2019 uit op 74.723 dollar.
 
Volgens Gartner zal het aantal BEC-aanvallen tot 2023 elk jaar verdubbelen en tot meer dan vijf miljard dollar aan schade veroorzaken.
 
BEC-aanvallen tegengaan
BEC-aanvallen weten de traditionele e-mailverdediging te ontlopen omdat ze geen gebruikmaken van traditionele, op malware gebaseerde methoden. In plaats daarvan zijn BEC-e-mails speciaal ontwikkeld om slachtoffers te misleiden om geld of gevoelige informatie naar cybercriminelen te sturen.
 
Proofpoint detecteert, analyseert en blokkeert meer dan vijftienduizend BEC-berichten per dag. Dit komt neer op bijna vier miljoen berichten per jaar. Proofpoint biedt een geïntegreerde, holistische oplossing die zich richt op de tactiek van aanvallers. Het bedrijf zorgt ook voor inzicht in schadelijke activiteiten en gebruikersgedrag, en automatiseert de detectie en de reactie op aanvallen. Een van de belangrijkste manieren voor organisaties om zich te beschermen tegen BEC-aanvallen is begrijpen hoe goed hun organisatie voorbereid is om deze aanvallen te bestrijden. 
 
Meer informatie over hoe Proofpoint dit soort aanvallen tegengaat is beschikbaar via: https://www.proofpoint.com/us/resources/solution-briefs/effective-solution-combatting-bec-and-eac
Lees ook
Patroonherkenning op basis van AI ontdekt aanvallers die misbruik willen maken van accounts

Patroonherkenning op basis van AI ontdekt aanvallers die misbruik willen maken van accounts

AI kan op basis van patroonherkenning aanvalspogingen detecteren waarbij wordt gemaakt van gestolen accountgegevens of van andere methoden. De drie meest waargenomen dreigingen met een hoog risico in de eerste helft van 2023 waren: verdachte inlogpogingen (binnen zeer korte tijd inloggen vanuit verschillende regio’s), verdacht gebruikersgedrag en1

Vijf tips voor veilig databeheer

Vijf tips voor veilig databeheer

Waar cybercriminelen het voorheen vooral gemunt hadden op grote organisaties, zijn mkb-bedrijven tegenwoordig minstens net zo vaak het slachtoffer, zo blijkt onder andere uit onderzoek van ABN-AMRO. Dit heeft te maken met de verschillen in risicoperceptie. Grote organisaties zijn zich zeer bewust van cyberdreigingen, terwijl dit bewustzijn binnen1

Drie maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen in voorbereiding op NIS2

Drie maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen in voorbereiding op NIS2

De nieuwe Europese cyberveiligheidswet – NIS2 - die op de tekentafel ligt, vereist actie van veel organisaties. De wet creëert een algemene cyberbeveiligingstandaard op Europees niveau voor bedrijven die (in)direct actief zijn in kritieke sectoren en ketens. Dat betekent dat een flink aantal bedrijven onder deze wetgeving zal vallen, terwijl veel1