De grootste cybergevaren van 2021, volgens Bitdefender

Bitdefender

Terwijl 2021 van start gaat met vele landen in lockdown, zetten criminelen hun opmars door met gerichte aanvallen op kwetsbare organisaties wereldwijd. Hieronder de grootse cybergevaren voor Nederlandse organisaties, geselecteerd door de Jordi Scharloo, Security Researcher bij Bitdefender.

  1. Ransomware bendes slaan nog harder toe

De ransomware-industrie is uitgegroeid tot één van de meest winstgevende criminele activiteiten. De grote bendes hebben het afgelopen jaar miljoenen verdiend met betaald losgeld en duizenden getroffen systemen, van computers thuis tot ziekenhuizen. Het aantal criminelen dat zich bezighoudt met ransomware zal naar verwachting alleen maar toenemen. Die grotere concurrentie belooft weinig goeds. Beveiligingsexperts verwachten nog grotere diversiteit en creativiteit om de meest onzichtbare en hardnekkige ransomware te ontwikkelen en los te laten. Zo wijzen bronnen bijvoorbeeld op een ‘pilot’ met malwarefamilie Trickbot, bekend van de Ryuk ransomware aanvallen, met een aanvalstechniek die gebruik maakt van de Unified Extensible Firmware Interface, waardoor de malware nog lastiger te verwijderen wordt. Ook zal de Ransomware-as-a-service-trend blijven doorzetten waarbij chantage de norm wordt: het stelen van data vóórdat systemen op slot gaan. 

  1. Het nieuwe phishing: slimmer en persoonlijker

Phishing technieken blijven het meest succesvol en makkelijkst voor criminelen. Hoe meer tijd gebruikers op hun computer, smartphone en tablets doorbrengen, hoe meer gelegenheid er is dat ze blootgesteld worden aan frauduleuze e-mails. De makers daarvan buiten dit maximaal uit. Phishingcampagnes worden gerichter, persoonlijker en zullen geen spelfouten of verkeerde kleurcodes bevatten. Mensen zijn extra gevoelig voor urgente boodschappen gelinkt aan Covid-19 en de verwachting is dat mensen extra alert moeten zijn met e-mails, appjes of SMS’jes gelinkt aan de volksgezondheid.

  1. Cyberhuurlingen tot uw dienst

De criminele online economie nam een grote vlucht in 2020. Innovatie en re-organisatie worden ook door criminelen nagestreefd om hun aanvallen bedrijfsmatig en doelgericht uit te voeren. Huurlingen, eenlingen of een serieus peloton, zijn via allerlei wegen in te huren voor zeer specifieke taken. Zeker het MKB is niet opgewassen tegen deze vorm van professionele misdaad. 

  1. Nieuwe achilleshiel: Container clouds en DLL Hijacking

Recente hacks en datalekken zoals bij JetBrains, Ubiquiti waren allemaal veroorzaakt door zwakke software, vaak draaiende in de cloud met container applicaties. Ook in Nederland zijn overheden en organisaties en hun ICT-dienstverleners hierdoor met ernstige kwetsbaarheden geconfronteerd. In 2021 zal malware zich veel meer richten op slecht geconfigureerde microcontainers. Daarnaast zal DLL-hijacking meer worden ingezet, waarbij kwaadaardige code kan worden uitgevoerd zonder gezien te worden door firewalls of whitelists.

Lees ook
Omroepdirecteur gehackt TV5: ‘We hebben een blunder gemaakt’

Omroepdirecteur gehackt TV5: ‘We hebben een blunder gemaakt’

Yves Bigot, omroepdirecteur van de gehackt Franse televisiezender TV5Monde, erkent op het gebied van IT-beveiliging de fout in te zijn gegaan. Bigot spreekt van een blunder. De Franse televisiezender werd vorige week aangevallen door cybercriminelen. In een reportage die hierover werd gemaakt was te zien hoe wachtwoorden op post-it briefjes op het1

Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

Het Belgische leger moet bij zeer grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld het Belgische bedrijfsleven kunnen ingrijpen. Het Belgische ministerie van Defensie heeft een nieuw programma gepresenteerd rond cybersecurity. Dit meldt De Morgen. België wordt regelmatig opgeschrikt door incidenten op het gebied van cybersecurity. Zo bleken de ICT-systemen va1

Hoeveelheid malware voor Android met 30% gestegen

Hoeveelheid malware voor Android met 30% gestegen

De hoeveelheid malware voor het Android-besturingsysteem is afgelopen jaar met 30% gestegen ten opzichte van 2013. In totaal werden in 2014 anderhalf miljoen nieuwe malware exemplaren gevonden voor Android. Dit meldt G Data in het Mobile Malware Report. G Data trof in de eerste helft van 2014 751.136 nieuwe malware exemplaren voor Android aan. In1