De voordelen van een VPN-verbinding

unsplash vpn

Het hebben van een VPN-verbinding kan een aantal handige voordelen opleveren. Toch komt een VPN nog niet zo veel voor bij de meeste Nederlanders. Een gemiste kans, want de voordelen liegen er niet om. Zo komt het niet alleen de veiligheid ten goede, ook geografische blokkades kunnen omzeild worden. Maar er is meer. In dit artikel somt VPNdiensten.nl de belangrijkste voordelen voor je op.

Een Virtual Private Network is een versleuteld netwerk dat via het internet aan elkaar gekoppeld is. Door de VPN is de verbinding tussen je device en de VPN-server versleuteld. De VPN-server stuurt de data vervolgens door naar het internet. Het stuk tussen jouw device en de VPN-server is daardoor niet te traceren voor anderen. Wil je meer weten over een VPN? Lees hier meer over wat een VPN is.

Je privacy beter beschermen

Omdat je data vanaf de VPN-server naar je device versleuteld is, kan je aan de hand van het laatste stuk minder snel geïdentificeerd worden. Zo verandert je IP-adres naar die van de server, waardoor het voor adverteerders minder goed mogelijk is om een profiel van je op te bouwen. De data is immers incorrect doordat je locatie van je IP-adres niet klopt. Je kunt daardoor anoniemer op het internet surfen. Verder kan ook je internetprovider niet meer zien welke websites je bezoekt of welke online diensten je gebruikt. Tenzij je inlogt op bijvoorbeeld een social media account, want dan kunnen die gegevens alsnog aan je gekoppeld worden.

Veiliger op het internet surfen

Maar het gaat niet enkel om je privacy. Ook de veiligheid op het internet wordt enorm vergroot door het gebruik van een VPN-verbinding. Dit komt doordat de data versleuteld wordt. Daardoor kunnen hackers of andere kwaadwillende personen niets met de data. De data is immers versleuteld en kan enkel door je device en de verbonden server ontcijferd worden. Ook wanneer je verbonden bent met een onveilig netwerk, bijvoorbeeld in een openbare ruimte, is de data dus vergrendeld. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over het feit dat de data in handen van anderen kan komen.

Geografische blokkades omzeilen

Het is je vast al eens overkomen: je wilt een online dienst gebruiken, maar je krijgt een andere versie te zien dan iemand uit een ander land. Dit komt omdat je locatie op basis van je IP-adres wordt gekoppeld aan het land waarin je je bevindt. Zo kan het voorkomen dat je andere prijzen voor vliegreizen te zien krijgt of de toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix wordt geblokkeerd. Gelukkig kan je deze geografische invloeden en blokkades omzeilen door een VPN te gebruiken. 

Wanneer je met een VPN-server verbonden bent, krijg je hetzelfde IP-adres als de server. Als je dus met een Amerikaanse server verbinding maakt, zal je volgens je IP-adres de online dienst vanuit Amerika bezoeken. Daardoor kun je de dienst gewoon gebruiken zoals iedere Amerikaan dat kan. Dankzij de software van VPN-providers kan je een VPN gebruiken voor al je devices. Van smartphone tot tablet en laptop. 

Je kunt een VPN daardoor ook in het buitenland gebruiken via je mobiele telefoon, zelfs wanneer je via het mobiele netwerk het internet betreedt. Het is dan mogelijk om de geografische blokkades van bijvoorbeeld Ziggo GO, RTLXL en de NPO-app te omzeilen.