'Digitale bankrovers Bangladesh infecteerden SWIFT clientsoftware met malware'

malware-300x225

De bankroof bij de centrale bank van Bangladesh, waarbij onlangs 81 miljoen dollar werd buitgemaakt, is vermoedelijk mogelijk gemaakt door de Alliance Access clientsoftware van SWIFT te infecteren met malware. Dit gaf de aanvallers de mogelijkheid grote geldbedragen over te schrijven naar bankrekeningen in de Filipijnen.

De digitale bankoverval heeft veel aandacht gekregen in de media. De aanvallers wilden in totaal bijna 1 miljard dollar laten overschrijven naar buitenlandse rekeningen. Hierbij werd echter een spelfout gemaakt in de naam van een ontvanger, waarbij ‘fundation’ in plaats van ‘foundation’ werd geschreven. Dit veroorzaakte argwaan bij medewerkers van de centrale bank van Bangladesh, die een routineonderzoek startten. In dit onderzoek kwamen de frauduleuze transacties naar voren.

Tweedehands routers

Eerder bleek al dat de centrale bank van Bangladesh gebruik heeft gemaakt van tweedehands routers die voor zo’n 10 dollar per stuk beschikbaar zijn. Daarnaast zou de bank geen firewall geïnstalleerd hebben. Ook SWIFT zou fouten hebben gemaakt, en de bank pas na de bankroof hebben geadviseerd de IT-apparatuur te vervangen.

Onderzoekers van BAE Systems meldde nu aan Reuters dat de aanvallers grote geldbedragen konden overschrijven doordat zij de clientsoftware van SWIFT hebben weten te infecteren met malware. Een woordvoerder van SWIFT bevestigt het verhaal tegenover Reuters. Met behulp van deze malware konden de aanvallers informatie over overschrijvingsverzoeken wissen uit de SWIFT-database van de centrale bank van Bangladesh. Dit stelde de aanvallers in staat binnenkomende verzoeken te onderscheppen en uitgaande malafide verzoeken te verwijderen uit logboeken. Ook konden zij via de malware het saldo van bepaalde rekeningen aanpassen en printers aangepaste afdrukken laten afdrukken om dit te verbergen.

Server in Egypte

De software is volgens BAE Systems aangestuurd en gemonitord vanaf een server die wordt gehost in Egypte. Hoe de aanvallers overschrijvingen konden aanmaken is vooralsnog onduidelijk. SWIFT heeft al aangekondigd vandaag nog met een update te komen voor de clientsoftware. Daarnaast gaat het bedrijf financiële instellingen waarschuwen en adviseren hun beveiligingsprocedures kritisch te bekijken.

Lees ook
Omroepdirecteur gehackt TV5: ‘We hebben een blunder gemaakt’

Omroepdirecteur gehackt TV5: ‘We hebben een blunder gemaakt’

Yves Bigot, omroepdirecteur van de gehackt Franse televisiezender TV5Monde, erkent op het gebied van IT-beveiliging de fout in te zijn gegaan. Bigot spreekt van een blunder. De Franse televisiezender werd vorige week aangevallen door cybercriminelen. In een reportage die hierover werd gemaakt was te zien hoe wachtwoorden op post-it briefjes op het1

Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

Belgische leger presenteert cybersecurityprogramma

Het Belgische leger moet bij zeer grote cyberaanvallen op bijvoorbeeld het Belgische bedrijfsleven kunnen ingrijpen. Het Belgische ministerie van Defensie heeft een nieuw programma gepresenteerd rond cybersecurity. Dit meldt De Morgen. België wordt regelmatig opgeschrikt door incidenten op het gebied van cybersecurity. Zo bleken de ICT-systemen va1

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point maakt bekend het beveiligingsbedrijf Lacoon Mobile Security over te nemen. Lacoon richt zich op Advanced Threat Protection. Een officieel overnamebedrag is door de partijen niet bekend gemaakt. Eerder gingen echter geruchten dat Check Point 80 miljoen dollar zou over hebben voor Lacoon. Door de overname krijgt Check Point een oplossing1