‘Door NotPetya versleutelde data kan in sommige gevallen worden ontsleuteld’

encryptie

Het blijkt in sommige gevallen mogelijk te zijn data die is versleuteld door Petya/NotPetya te ontsleutelen. Dit kan echter alleen als de malware op het getroffen systeem beheerdersrechten had.

Dit meldt Positive Technologies in een blogpost. Het bedrijf meldt dat NotPetya zonder beheerdersrechten data van slachtoffers versleuteld met AES-encryptie, terwijl het besturingssysteem niet wordt aangetast. In dit geval is het alleen mogelijk de data te ontsleutelen met behulp van de private RSA-sleutel, die vooralsnog niet beschikbaar is.

Salsa20-algoritme

Indien NotPetya echter beheerdersrechten heeft weten te verkrijgen is het Salsa20-algoritme gebruikt om de volledige harde schijf van slachtoffers te versleutelen. De makers van NotPetya hebben volgens Positive Technologies echter fouten gemaakt bij de implementatie van dit algoritme. Door deze fouten is de harde schijf versleuteld met een 128-bit sleutel, in plaats van een 256-bit variant. Het kraken van een 128-bit sleutel is echter nog steeds zeer tijdrovend.

Door de wijze waarop het Salsa20-algoritme is geïmplementeerd is het echter mogelijk de harde schijf van getroffen systemen zonder sleutel te ontsleutelen. Salsa20 is een 'synchronous stream cipher' die voor het versleutelen van bestanden gebruik maakt van keystream. NotPetya blijkt bestanden die groter zijn dan 4MB in veel gevallen met dezelfde keystream-fragmenten te hebben versleuteld.

Keystream achterhalen

Deze keystream kan worden achterhaald aan de hand van bekende bestanden waarvan zeker is dat die kunnen worden teruggevonden op de versleutelde harde schijf. Zo wijst Positive Technologies erop dat een schone installatie van Windows 8.1 uit meer dan 200.000 bestanden bestaat, waarvan een flink deel terug te vinden zijn op de versleutelde harde schijf van slachtoffers. Aan de hand van deze Windows-bestanden is het volgens het bedrijf mogelijk de keystream te achterhalen, waardoor vervolgens de bestanden kunnen worden ontsleuteld.

Momenteel is er nog geen tool beschikbaar waarmee die proces kan worden geautomatiseerd. Positive Technologies verwacht dat datarecovery specialisten echter hiervoor tools zullen ontwikkelen.

Dossiers
Lees ook
Kim Dotcom’s Mega lanceert chatdienst met end-to-end-encryptie

Kim Dotcom’s Mega lanceert chatdienst met end-to-end-encryptie

Mega, het bedrijf van MegaUpload-oprichter Kim Dotcom, lanceert de beveiligde chatdienst MegaChat. MegaChat is voorzien van end-to-end-encryptie, wat moet voorkomen dat gebruikers afgeluisterd kunnen worden. MegaChat is op dit moment als beta-versie beschikbaar. De dienst kan op dit moment alleen gebruikt worden via een webbrowser. Wie de dienst w1