Ernstig iOS en OS X-lek maakt diefstal van wachtwoorden uit apps mogelijk

iphone-6-plus

Een groep onderzoekers heeft een ernstig beveiligingsgat gevonden in Apple’s besturingssystemen iOS en OS X. De onderzoekers zijn erin geslaagd een malafide app in de App Store te krijgen en via deze app gevoelige informatie uit andere geïnstalleerde apps te stelen. Denk hierbij aan wachtwoorden.

De onderzoeksgroep beschrijft in een whitepaper dat de fout zit in de wijze waarop Apple apps met elkaar laat communiceren. Het beveiligingsgat is al enige tijd geleden door de onderzoekers ontdekt. Tegenover The Register melden de onderzoekers door Apple gevraagd te zijn het lek zes maanden stil te houden zodat het probleem kan worden opgelost. Deze periode is inmiddels verlopen, maar het gat is nog steeds aanwezig in zowel iOS als OS X. De onderzoeksgroep maakt het lek daarom nu openbaar.

Eigen sandbox

Apple isoleert iedere app in een eigen sandbox, wat moet voorkomen dat apps toegang kunnen krijgen tot elkaar informatie. De onderzoekers zijn er echter in geslaagd deze beveiligingsmaatregel te omzeilen en toch toegang te krijgen tot informatie uit andere apps. Dit noemen de onderzoekers ‘unauthorized cross-app resource access’ (XARA).

De onderzoekers hebben hun methode getest met een speciaal ontworpen malafide app, die zij met succes in de App Store voor zowel OS X als iOS hebben weten te krijgen. Via deze app wisten zij vervolgens op een iPhone van een onderzoeker toegang te krijgen tot informatie uit andere apps die op de smartphone geïnstalleerd vonden. Het probleem is vervolgens getest met een grote selectie van apps. Van maar liefst 88,6% van deze apps blijkt het mogelijk via deze methode gevoelige informatie in handen te krijgen. Het zou onder andere gaan om de wachtwoordmanager 1Password en webbrowser Google Chrome.

XARA

XARA is overigens niet nieuw. Het probleem bestaat al langer op het mobiele besturingssysteem Android. Over het bestaan van een dergelijk beveiligingsgat op iOS of OS X was echter nog niets bekend. Nu blijkt dat beide besturingssystemen van Apple dus ook een dergelijk kritiek lek bevatten.

Meer over
Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.