Europese Dag van de Privacy: een checklist voor het beveiligen van je persoonlijke informatie

Auth0-534300

Aangezien ons leven zich voor een steeds groter deel online afspeelt, hebben we allemaal waardevolle zaken op het web staan: onze online identiteit, onze privégegevens, onze social media, creditcardnummers, foto's, werkgegevens enzovoort. En al die informatie moet je goed beschermen. 
 
Hackeraanvallen komen namelijk steeds vaker voor, dus het is duidelijk dat niemand eraan ontkomt. Zo kreeg het Centrum voor Cybersecurity in België (CCB) in 2020 ongeveer 3.2 miljoen meldingen van phishing binnen. Dat betekent dagelijks meer dan 8800 berichten, wat bijna een verdubbeling is tegenover 2019. Dit kunnen valse phishingberichten zijn over hoe je heel snel veel geld kunt verdienen, aanbiedingen voor mondmaskers of een postpakket dat naar je op weg is. Duidelijk is dat de gevolgen van een aanval groot kunnen zijn. We kunnen geld kwijtraken, maar ook onze reputatie. 
 
Daarom deelt identiteitsplatform en securityspecialist Auth0 vandaag, op de Europese Dag van de Privacy, een persoonlijke cybersecurity-checklist voor de hele familie met tips hoe jij en je kinderen al jullie persoonlijke zaken op het internet veilig kunnen houden. Hieronder alvast de belangrijkste tips op een rijtje. 
 
1. Wachtwoorden – hoe houd je ze veilig? 
  • Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. 
  • Gebruik een passwordmanager zoals 1Password, LastPass, Keepass of een token om veilig in te loggen.
Bescherm al je belangrijke accounts, zoals e-mail, social media en financiële apps met behulp van multi-factorauthenticatie (MFA) of sms. Hierbij heb je naast een gebruikersnaam en wachtwoord nog een derde code nodig om in te kunnen loggen via een authenticator-app of sms-bericht. 
 
3. Waar klik ik op? 
Klik nooit op verdachte links en download nooit bijlagen bij e-mails of berichten die je niet verwacht. 
 
4. Welke basisregels houd ik aan? 
  • Wees voorzichtig met apps als het gaat om het toestaan van het gebruik van je locatie of gegevens. 
  • Verwijder apps die je niet meer gebruikt. 
  • Zorg ervoor dat de nummers voor noodsituaties in je telefoon staan. 
  • Meld je aan bij  https://haveibeenpwned.com/ en krijg een melding wanneer je e-mailadres als gestolen of gekraakt wordt aangemerkt. 
  • Houd je computer en telefoon up to date door updates direct te installeren als ze beschikbaar zijn. 
  • Wijzig het standaard wachtwoord van elk nieuw apparaat en kies voor een sterk wachtwoord. 
Speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar: 
  • Ik roep meteen mijn ouders erbij als iemand mij online vraagt waar ik woon, naar welke school ik ga, wat mijn telefoonnummer is en of ik een foto kan opsturen.
  • Ik weet dat het gevaarlijk is om namen, adressen, geboortedatum, mijn schooladres of andere privédingen te posten op het internet.
  • Ik gebruik geen simpele wachtwoorden met mijn naam, verjaardag of huisdier erin. Die kun je immers gemakkelijk raden.
  • Ik gebruik voor elk account een ander wachtwoord.
  • Ik klik nooit op plaatjes of links die gratis spullen beloven.
  • Ik weet dat alles wat ik post door anderen doorgestuurd kan worden en zelfs wel 20 jaar op het internet kan blijven staan. 
Auth0 wil als securityspecialist het internet veiliger maken en mensen stimuleren om bewust om te gaan met hun persoonlijke gegevens. “Gegevensbescherming is geen nieuw gegeven en met de technologische en digitale evoluties heeft het wetgevingskader zich verder ontwikkeld. De GDPR-wetgeving bijvoorbeeld, die sinds 2018 van kracht is, is een antwoord op de vraag van consumenten naar privacy en veiligheid. Maar internetgebruikers hebben zelf ook een rol te vervullen in de bescherming van hun gegevens en privacy”, zegt Kris Imbrechts Regionaal directeur voor Noord- en Zuid-Europa bij Auth0. “Mensen nemen niet altijd het juiste gedrag aan op het gebied van online privacy en veiligheid. Dit is niet alleen te wijten aan weerstand tegen verandering, maar ook aan gebrek aan interesse en soms ook aan kennis. We delen onze bankkaartgegevens of medische geschiedenis niet met een vreemde op straat, dus waarom zouden wij wel stelselmatig de rechten op onze persoonsgegevens weggeven aan derden? De bescherming van digitale identiteit moet niet als een ingewikkeld onderwerp worden gezien. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen helpen om iemands privacy te controleren en te beschermen tegen bedreigingen. Voor iedereen die gebruik maakt van het internet, sociale media of webshops, is het misschien niet mogelijk om ‘volledige online privacy’ te bereiken. Maar niets doen is geen optie. Elke internetgebruiker kan de controle over zijn of haar digitale identiteit terugwinnen door allereerst een aantal tips toe te passen en door bewust om te gaan met de bescherming van zijn of haar gegevens.”  
 
Met deze tips zijn je data op het internet een stuk veiliger en kun je met een geruster hart online actief zijn. De volledige checklist kan je downloaden via deze link
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Visiepaper Tesorion AI in Cybersecurity

Visiepaper Tesorion AI in Cybersecurity

In de paper Artificial Intelligence in Cybersecurity lees je meer over onderwerpen als FraudGPT, ShadowAI, geavanceerde GenAI Phishing en het gebruik van deepfakes in social engineering tactieken.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1