Executive Order van Amerikaanse president Trump kan Privacy Shield in gevaar brengen

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een Executive Order getekend die de Privacy Shield overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) mogelijk in gevaar brengt. De Executive Order perkt de privacyrechten van individuen die geen Amerikaans staatsburger zijn in.

Het gaat om de Executive Order: Enhancing Public Safety in the Interior of the United States, die door Trump inmiddels is ondertekend. Het document is gericht op illegale immigranten in de VS. De Executive Order bevat echter ook een clausule die impact kan hebben op Europese burgers. Deze clausule stelt dat privacyrechten die zijn opgenomen in de Amerikaanse wet niet langer gelden voor mensen die geen burger zijn van de VS of hier niet legaal wonen.

Privacy Shield

De Privacy Shield is voor veel digitale bedrijven van groot belang. Het akkoord geeft deze bedrijven de mogelijkheid persoonsgegevens van Europese burgers op te slaan in Amerikaanse datacenters, zonder dat zij hiermee de wet overtreden. De Privacy Shield is bedoeld om de privacy van Europeanen in dit geval te waarborgen.

De clausule in de nieuwe Executive Order stelt overheidsdiensten in staat de rechten die in de Privacy Act staan beschreven af te nemen van mensen die geen Amerikaans staatsburger zijn en niet legaal in de Verenigde Staten verblijven. Wel wordt hierbij als voorwaarde gesteld dat de diensten hierbij ‘binnen de regels van de toepasbare wet’ moeten blijven.

Reactie Europese Commissie

De Europese Commissie laat in een reactie weten dat de Privacy Act nooit databescherming heeft geboden aan Europeanen. Dit was volgens de commissie dan ook de aanleiding de EU-US Privacy Shield af te sluiten om de privacy van Europeanen te waarborgen. Daarnaast treedt op 1 februari de EU-US Umbrella Agreement in werking. Deze overeenkomst is gebaseerd op een wet die de voormalige Amerikaanse president Barack Obama tekende om de privacyrechten die in de US Privacy Act staan omschreven ook voor Europeanen te laten gelden. Zo kunnen Europeanen volgens deze wet naar een Amerikaanse rechtbank stappen indien zij van mening zijn dat hun privacy is geschonden.

Dossiers
Lees ook
EU kan nieuw Safe Harbour verdrag opschorten bij zorgen over databescherming

EU kan nieuw Safe Harbour verdrag opschorten bij zorgen over databescherming

In het nieuwe Safe Harbour verdrag wordt een clausule opgenomen die de Europese Commissie de mogelijkheid geeft het verdrag op te zeggen indien er zorgen zijn over de wijze waarop de Verenigde Staten met data van Europeanen omgaat. Eurocommissaris Vera Jourova hoopt dat het nieuwe verdrag al vanaf januari 2016 in werking treedt. Dit heeft Jourova1

Vijf tips voor organisaties die het Safe Harbour verdrag gebruikten

Vijf tips voor organisaties die het Safe Harbour verdrag gebruikten

Het ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag door het Europese Hof van Justitie op 6 oktober betekent voor veel bedrijven onzekerheid, zeker voor bedrijven die gebruik maken van clouddiensten. ECO adviseert bedrijven die data opslaan op Amerikaanse servers of data uitwisselen met de VS hun bedrijfsprocessen kritisch te bekijken en waar nodi1

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Nu mobiele apparaten volledig verweven raken met het persoonlijke en bedrijfsleven nemen cybercriminelen ons met steeds vaker op de korrel met verraderlijke en verontrustende cyberaanvallen. Cyberchantage waarbij gebruik wordt gemaakt van mobiele ransomware staat dit jaar bovenaan de lijst met veelvoorkomende malwaretypes, samen met spyware waarme1