Fancy Bear valt security experts aan met nieuwe malwarecampagne

hacker-2300772_960_720-pixabay-hypnoart

Security experts zijn doelwit van een nieuwe malwarecampagne. Aanvallers verspreiden een malafide document over de Cyber Conflict U.S. conferentie, dat een malafide Visual Basic for Applications (VBA) macro bevat.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group (Talos) van Cisco. De Cyber Conflict U.S. conferentie is een samenwerking tussen het Army Cyber Institute van de United States Military Academy, de NATO Cooperative Cyber Military Academy en het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. De conferentie is gericht op security experts, beveiligingsonderzoekers en andere mensen die interesse hebben in cybersecurity.

Fancy Bear

De aanval is volgens Talos opgezet door de hackersgroep Fancy Bear, die ook bekend is onder de namen Group 74, Tsar Team, Sofacy en APT28. Het verspreide document bevat een malafide VBA macro, dat een nieuwe variant van de Seduploader opent. Deze malware wordt al langer gebruikt door Fancy Bear en bestaat uit twee componenten: een dropper en een payload. Talos meldt dat beide componenten veel overeenkomsten tonen met eerdere versies die zijn gebruikt voor Fancy Bear.

Seduploader biedt de aanvallers verschillende mogelijkheden. Zo kunnen zij via deze malware code uitvoeren op geïnfecteerde systemen, bestanden downloaden, data vanaf het geïnfecteerde systeem versturen naar een externe server en screenshots nemen van het beeldscherm van slachtoffers.

Op 4 oktober gelanceerd

De malware communiceert met een Command & Control server die gehost wordt op myinvestgroup.com. De malwarecampagne is op 4 oktober gelanceerd. Op zondag 7 oktober een piek te zien is in de activiteiten vanaf de Command & Control-server van de malware.

Lees ook

Nieuwe Windows-malware kan machine onbruikbaar maken

Nieuwe Windows malware is opgedoken die zeer agressief te werk gaat. Indien anti-virussoftware op een besmette machine wordt aangetroffen wordt de machine onbruikbaar gemaakt. Hiervoor waarschuwt de Cisco Talos Security Intelligence and Research Group, de onderzoeksafdeling van Cisco. De Romertik-malware wordt verspreid via spam of phishingmailtjes. In de berichten wordt een ZIP-bestand meegestuurd met daarin een virus. Zodra deze malware is geïnstalleerd gaat de malware op zoek naar anti-virussoftware en bepaalt aan de hand van deze analyse zijn volgende stappen. Inloggegevens onderscheppen1

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten. Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority1

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point maakt bekend het beveiligingsbedrijf Lacoon Mobile Security over te nemen. Lacoon richt zich op Advanced Threat Protection. Een officieel overnamebedrag is door de partijen niet bekend gemaakt. Eerder gingen echter geruchten dat Check Point 80 miljoen dollar zou over hebben voor Lacoon. Door de overname krijgt Check Point een oplossing1