Gegevens van 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen

hacker

De gegevens van tenminste 500 miljoen gebruikers van Yahoo zijn gestolen. Onder andere namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, wachtwoorden en beveiligingsvragen en -antwoorden zijn buitgemaakt. Een groot deel van de gestolen wachtwoorden is met het bcrypt-algoritme gehasht. De beveiligingsvragen en -antwoorden zijn slechts in sommige gevallen versleuteld.

Dit maakt de internetgigant bekend. De data is buitgemaakt bij een cyberaanval die eind 2014 plaatsvond. Yahoo vermoedt dat de aanval is uitgevoerd door zogeheten staatshackers, cybercriminelen die steun krijgen van een nationale overheid. Hier geeft Yahoo echter weinig informatie over vrij.

Maatregelen

Yahoo belooft alle getroffen klanten op de hoogte te zullen stellen van het incident. Deze gebruikers worden gevraagd hun wachtwoorden te wijzigen en daarnaast een alternatieve verificatiemethode in te schakelen. Daarnaast heeft Yahoo alle onversleutelde beveiligingsvragen en -antwoorden gereset, zodat deze niet kunnen worden misbruikt om toegang te verkrijgen tot getroffen accounts. Ook adviseert de internetgigant alle gebruikers wachtwoorden die sinds 2014 niet zijn gewijzigd zo snel mogelijk te veranderen.

De internetgigant werkt samen met opsporingsinstanties om de datadiefstal te onderzoeken. Ook belooft Yahoo zijn systemen voor het detecteren en tegenhouden van cyberaanvallen te zullen verbeteren.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1