Gemiddelde piekcapaciteit van DDoS-aanvallen met 26% gestegen

pixabay-hacker-1944688_960_720

De gemiddelde Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval had in het eerste kwartaal van 2017 een capaciteit van 14,1 Gigabits per seconde (Gbps). Dit is een stijging van 26% ten opzichte van Q4 2016. Bij 57% van de aanvallen werden meerdere soorten cyberaanvallen gecombineerd.

Dit blijkt uit het Q1 DDoS Trends Report van Verisign. De totale hoeveelheid DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2017 met 23% gedaald. Tegelijkertijd is de gemiddelde piekcapaciteit echter gestegen. De grootste aanvallen hadden een piekcapaciteit van meer dan 10 Gbps.

120 Gbps

De grootste aanval die in Q1 2017 door Verisign is geregistreerd had een piekcapaciteit van maar liefst 120 Gbps, waarbij ruim 90 miljoen pakketjes pet seconde (Mpps) werden verstuurd. Tijdens de aanval werd voor een periode van meer dan 15 uur 60 Gbps aan dataverkeer op het doelwit losgelaten. Opvallend aan deze aanval was dat het slachtoffer gedurende een periode van twee weken dagelijks door de aanvallers onder vuur werd genomen. De aanval bestond primair uit TCP SYN en TCP RST floods van pakketjes met variërende omvang.

De IT-dienstverleners, cloud providers en aanbieders van SaaS-diensten waren het vaakst doelwit van DDoS-aanvallen. 58% van alle mitigatie-activiteiten om DDoS-aanvallen af te slaan werd bij deze partijen verricht. Financieel dienstverleners waren goed voor 28% van de mitigatie-activiteiten, terwijl media-, entertainment- en contentbedrijven verantwoordelijk waren voor 6%.

UDP floods zijn meest voorkomende aanvallen

De meest voorkomende DDoS-aanvallen zijn UDP floods (46%). Ook TCP-gebaseerde aanvallen komen echter vaak voor; 33% van alle DDoS-aanvallen was een TCP-gebaseerde aanval.

Lees ook
Wet op Privacy of weg met de Privacy?

Wet op Privacy of weg met de Privacy?

Sinds de rechtszaak aangespannen door de Belgische privacy commissie tegen Facebook vorig jaar rommelt het binnen het sociale media landschap op het internet. Sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram, maar ook Google+, plegen systematisch inbreuken op de Belgische wetgeving, zo meldt de Belgische FOD Economie. De grootste problemen bevin1

SDK van Virtru helpt end-to-end encryptie toe te voegen aan cloud apps

SDK van Virtru helpt end-to-end encryptie toe te voegen aan cloud apps

Virtru lanceert een nieuwe Software Development Kit (SDK) voor het Virtru Encryption-as-a-Service (EaaS) platform. De SDK helpt ontwikkelaars end-to-end versleuteling toe te voegen aan iedere Software-as-a-Service (SaaS) applicatie. Versleuteling is populair sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over massale afluisterpraktijken va1

Zorgverzekeraar Barmer GEK kiest file sharing-oplossing van T-Systems en Covata

Zorgverzekeraar Barmer GEK kiest file sharing-oplossing van T-Systems en Covata

T-Systems en Covata hebben met de Duitse zorgverzekeraar Barmer GEK hun eerste gezamenlijke klant binnengehaald. Barmer GEK kiest voor de file sharing-oplossing van de Australische databeveiligingsspecialist Covata voor het beschermen van hun gevoelige gegevens. De cloud gebaseerde file sharing-oplossing van Cavato is ontwikkeld op basis van een b1