Gemiddelde piekcapaciteit van DDoS-aanvallen met 26% gestegen

pixabay-hacker-1944688_960_720

De gemiddelde Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval had in het eerste kwartaal van 2017 een capaciteit van 14,1 Gigabits per seconde (Gbps). Dit is een stijging van 26% ten opzichte van Q4 2016. Bij 57% van de aanvallen werden meerdere soorten cyberaanvallen gecombineerd.

Dit blijkt uit het Q1 DDoS Trends Report van Verisign. De totale hoeveelheid DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2017 met 23% gedaald. Tegelijkertijd is de gemiddelde piekcapaciteit echter gestegen. De grootste aanvallen hadden een piekcapaciteit van meer dan 10 Gbps.

120 Gbps

De grootste aanval die in Q1 2017 door Verisign is geregistreerd had een piekcapaciteit van maar liefst 120 Gbps, waarbij ruim 90 miljoen pakketjes pet seconde (Mpps) werden verstuurd. Tijdens de aanval werd voor een periode van meer dan 15 uur 60 Gbps aan dataverkeer op het doelwit losgelaten. Opvallend aan deze aanval was dat het slachtoffer gedurende een periode van twee weken dagelijks door de aanvallers onder vuur werd genomen. De aanval bestond primair uit TCP SYN en TCP RST floods van pakketjes met variërende omvang.

De IT-dienstverleners, cloud providers en aanbieders van SaaS-diensten waren het vaakst doelwit van DDoS-aanvallen. 58% van alle mitigatie-activiteiten om DDoS-aanvallen af te slaan werd bij deze partijen verricht. Financieel dienstverleners waren goed voor 28% van de mitigatie-activiteiten, terwijl media-, entertainment- en contentbedrijven verantwoordelijk waren voor 6%.

UDP floods zijn meest voorkomende aanvallen

De meest voorkomende DDoS-aanvallen zijn UDP floods (46%). Ook TCP-gebaseerde aanvallen komen echter vaak voor; 33% van alle DDoS-aanvallen was een TCP-gebaseerde aanval.

Lees ook
Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.