Google markeert sites die niet aan Certificate Transparency standaard voldoen als onbetrouwbaar

encryptie

Google kondigt aan vanaf oktober 2017 een Certificate Transparency beleid te gaan hanteren in de webbrowser Chrome. Deze nieuwe standaard maakt het mogelijk websites met een onjuist SSL-certificaat automatisch te detecteren en labelen.

SSL-certificaten geven gebruikers de mogelijkheid de legitimiteit van een website te controleren en zeker te stellen dat zij niet met bijvoorbeeld een phishingwebsite te maken hebben. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker gestolen of foute SSL-certificaten om het malafide karakter van hun websites te verbergen. Dit probleem wordt onder andere veroorzaakt door Certificate Authorities (CA’s) die onzorgvuldig omspringen met SSL-certificaten. Zo kreeg de Britse programmeur Gervase Markham in augustus nog door de CA WoSign een SSL-certificaat van GitHub toegewezen.

Door een Certificate Transparency beleid te introduceren in de webbrowser Chrome wil Google dit tegengaan. De webbrowser gaat websites die niet aan de standaard voldoen automatisch als onbetrouwbaar beoordelen. In de praktijk betekent dit dat Google Certificate Authorities (CA’s) dwingt te voldoen aan de Certificate Transparency standaard om te voorkomen dat websites van hun klanten als onbetrouwbaar worden beoordeeld.

Meer over
Lees ook
Symantec maakt ongevraagd SSL-certificaten aan voor Google.com

Symantec maakt ongevraagd SSL-certificaten aan voor Google.com

Symantec blijkt ongevraagd twee SSL-certificaten te hebben aangemaakt voor google.com en www.google.com. Symantec stelt dat de certificaten zijn aangemaakt als onderdeel van een testprocedure. De betrokken medewerkers zijn ontslagen. Dit meldt Google in een blogpost. Het bedrijf is de certificaten op het spoor gekomen via Certificate Transparency1

TrackerSSL brengt onveilig gedrag van trackers in kaart

TrackerSSL brengt onveilig gedrag van trackers in kaart

Trackers zijn tools die resultaten van advertentiecampagnes doorgeven aan adverteerders. De data wordt in veel gevallen onbeveiligd verstuurd, waardoor bijvoorbeeld inlichtingendienst de data eenvoudig kunnen onderscheppen om informatie te verzamelen over gebruikers. Open Effect trekt aan de noodklok over de situatie en lanceert een tool die helpt1