Google: ‘Phishing vormt grootste bedreiging voor individuele gebruikers’

Password

De meeste inloggegevens worden buitgemaakt door in te breken in databases en systemen van bedrijven en organisaties. Relatief veel van deze wachtwoorden zijn echter niet langer geldig op het moment dat zij via ondergrondse marktplaatsen worden verhandeld. Phishing en keyloggers leveren voor individuele gebruikers echter een groter gevaar op, aangezien cybercriminelen via dergelijke aanvallen vaker geldige wachtwoorden in handen weten te krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Google in samenwerking met de University of California. De onderzoeksresultaten zijn op de Conference on Computer and Communications Security (CSS) gedemonstreerd en door Google gepubliceerd. Voor het onderzoek hebben de partijen verschillende ondergrondse marktplaatsen onderzocht waarop wordt gehandeld in gestolen inloggegevens en tools voor phishing en keylogging. In totaal wisten de onderzoekers 788.000 inloggegevens te lokaliseren die zijn gestolen met behulp van keyloggers en 12 miljoen inloggegevens die zijn buitgemaakt via phishing aanvallen. Het grootste aantal - 3,3 miljard stuks - werd echter buitgemaakt via cyberinbraken op systemen van derde partijen.

‘Phishing is grootste bedreiging voor gebruikers’

Al langer wordt gewaarschuwd voor het hergebruik van wachtwoorden bij verschillende online diensten. Ook de resultaten van het onderzoek van Google en de University of California onderschrijven dit. Zo bleek bij 12% van alle inloggegevens die zijn buitgemaakt via inbraken op systemen van derde partijen een Gmail-adres als gebruikersnaam te worden gebruikt. 7% van de bijbehorende wachtwoorden bleek ten tijde van het onderzoek nog steeds geldig en gebruikt te kunnen worden om toegang te verkrijgen tot een Google-account.

Bij phishing en keylogging ligt dit percentage hoger: 12 tot 25% van dergelijke aanvallen leveren cybercriminelen een geldig wachtwoord voor een Google-account op. Met het oog op deze percentage noemt Google phishing de grootste bedreiging voor individuele gebruikers, gevolgd door keyloggers en cyberinbraken bij systemen van derde partijen.

Cybercrime tools

Google merkt op dat in veel cybercrime tools inmiddels functionaliteiten verwerkt zitten die detectie door geautomatiseerde detectiesystemen moet voorkomen. Zo blijkt 82% van de blackhat phishing tools en 74% van de keyloggers ook het IP-adres en de locatie van het slachtoffer op te slaan. 18% van deze tools zoekt actief naar telefoonnummers en informatie over het model smartphone dat het slachtoffer gebruikt.

Meer over
Lees ook

Apparition d'un nouveau spyware pour iPhone

Un groupe de hackers actifs dans l'espionnage de fonctionnaires publics, personnel de la défense et journalistes s'intéresse toujours plus à l'iPhone. Pour preuve, un nouveau spyware émanant de cette organisation infecte les iPhone et communique des données personnelles au serveur des pirates. Trend Micro met en garde contre cette nouvelle forme de spyware baptisé XAgent. Ce spyware est présenté aux victimes sous la forme d'une attaque de phishing (hameçonnage) par le biais d'une technique connue sous le nom de 'island hopping'. En l'occurrence, les pirates s'attaquent par priorité aux amis,1

Nieuwe spyware voor iPhone opgedoken

Nieuwe spyware voor iPhone opgedoken

Een hackersgroep die zich bezig houdt op het bespioneren van overheidsfunctionarissen, defensiepersoneel en journalisten richt zich in toenemende mate op de iPhone. Nieuwe spyware van de groep is opgedoken die iPhones infecteert en persoonlijke informatie doorstuurt naar een server van de hackers. Trend Micro waarschuwt voor de nieuwe vorm van spy1