Hacker verkoopt inloggevens van 272,3 miljoen e-mailaccounts

hacker

De inloggegevens van 272,3 miljoen e-mailaccounts zijn buitgemaakt door een Russische hacker. Het gaat om inloggegevens voor e-mailaccounts van meerdere providers, waaronder Gmail, Yahoo, Microsoft en Mail.ru.

Dit meldt Alex Holden, hoofd beveiliging en oprichter van Hold Security, tegenover Reuters. De hacker zou in totaal 1,17 miljard inloggevens hebben buitgemaakt. Nadat dit databestand is ontdubbeld bleven er 272,3 miljoen unieke inloggevens over.

Mail.ru, Yahoo, Microsoft en Gmail

De meeste inloggegevens horen bij e-mailaccounts van de Russische e-mailprovider Mail.ru. In totaal zijn inloggegevens van 57 miljoen Mail.ru-accounts te vinden in de dataset. Daarnaast zijn ook andere providers getroffen. Zo zijn er inloggegevens buitgemaakt voor 40 miljoen Yahoo Mail-accounts, 33 miljoen e-mailaccounts van Microsoft en 24 miljoen Gmail-accounts. Ook een aantal kleinere Duitse en Chinese providers zouden getroffen zijn, al noemt Holden deze bedrijven niet bij naam.

Hold Security kwam de Russische hacker op het spoor nadat hij op hackersfora aangaf een grote hoeveelheid inloggegevens te hebben buitgemaakt. Hold Security is in contact gekomen met de hacker en heeft uiteindelijk alle gestolen data opgekocht bij de hacker. Opvallend genoeg zou hiervoor een bedrag zijn betaald van slechts 50 roebel, wat omgerekend minder dan één euro is. Onderdeel van de deal was wel dat de onderzoekers zich positief zouden uitlaten over de hacker op hackersfora. Holden benadrukt overigens doorgaans niet te betalen voor gestolen data. Waarom het bedrijf daar in dit geval wel voor heeft gekozen is onduidelijk.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1