‘Het hacken van auto’s is een groot probleem’

autodiefstal

Autodieven hacken steeds vaker voertuigen om deze te kunnen stelen. De bendes hebben geïnvesteerd in apparatuur waarmee zij de boordcomputer van sleutelloze auto’s kunnen kraken. Hierdoor wordt de elektronische beveiliging omzeilt en kan de auto worden gestart.

De Britse politie luidt de noodklok over dit soort autodiefstallen. Afgelopen jaar zijn in het Verenigd Koninkrijk (VK) 6.283 voertuigen gestolen nadat deze waren gehackt, zonder dat de dief de sleutel van het voertuig in handen had. Per dag gaat het dus om zo’n 17 auto’s.

De autodieven hanteren verschillende methodes. In sommige gevallen hebben de hackers geïnvesteerd in apparatuur waarmee zij op afstand de beveiliging van voertuigen kunnen uitschakelen. In andere gevallen breken de dieven een voertuig met geweld open om toegang te krijgen tot de ODB-poort. Via deze poort kunnen zij alle informatie over de auto uitlezen en het voertuig voorzien van een andere elektronische sleutel. Dit maakt het mogelijk het voertuig te starten en te stelen.