Hoe maak je werk van Software Asset Management?

Matrix42

Bedrijven geven jaarlijks heel veel geld uit aan software. Toch heeft een groot deel van hen geen goed overzicht in welke software daadwerkelijk geïnstalleerd is. Betalen voor dure software die wellicht helemaal niet gebruikt wordt. Dat is zonde van het geld. Het gebruiken van een goede SAM-oplossing kan uitkomst bieden. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. In een (gratis) webinar op dinsdag 30 augustus om 11.00 uur neemt Tom Kröger, Senior Presales Consultant bij softwareleverancier Matrix42, je mee in de wereld van Software Asset Management.
 
Ervaringen uit de praktijk laten zien dat veel SAM-initiatieven en implementaties mislukken of niet aan de verwachtingen blijken te voldoen. “De redenen hiervoor zijn uiteenlopend’, legt Cees Broer, Area Sales Director Northern Europe bij Matrix42, uit. Vaak zijn de doelen en eisen niet duidelijk gedefinieerd. Het landschap van processen is ondoorzichtig. Of tijdens de introductie en implementatie worden er belangrijke stappen overgeslagen of genegeerd.”
 
Volgens Broer is het van groot belang om de verschillende fases van het project te beschrijven en een duidelijke scope te definiëren. “Probeer realistisch te zijn. Je kunt niet alle software die binnen je licentiebeheer valt, actief beheren. Beperk je in eerste instantie tot de softwareleveranciers die het meest belangrijk zijn. Meestal is dit zo’n 20 procent van de leveranciers, goed voor zo’n 80 procent van alle softwarekosten."
 
Kennis inschakelen
Licentiebeheer is geen eenvoudige discipline. Broer merkt dat er vaak nog geen relevante kennis en expertise in huis is. “Daarom is het verstandig om een ervaren externe adviseur bij het project te betrekken die veel ervaring heeft op dit vlak. De adviseur helpt je bij de noodzakelijke voorbereidingen en zal ervoor zorgen dat je geen onnodige fouten maakt. Dat scheelt niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook dat je project mislukt. Hoe een SAM-project eruitziet is namelijk afhankelijk van de specifieke situatie en de omstandigheden.”
 
Licentiebeheer is een complexe aangelegenheid waarbij vaak veel verschillende afdelingen binnen een organisatie betrokken zijn. Broer: “Daarom is licentiebeheer in de eerste plaats een organisatorische uitdaging. We adviseren bedrijven vaak om klein te beginnen en eerst de meest noodzakelijke behoeften in beeld te brengen. Op die manier voorkom je een ‘overkill’ tijdens het proces. Je kunt je beter richten op 80 procent van je belangrijkste activiteiten. De kans op succes is dan onder de streep veel groter. Het stellen van duidelijke doelen is een must voor een succesvol SAM-project. Dit klinkt voor de hand liggend, maar het is zeker niet vanzelfsprekend.”
 
Tom Kröger, Senior Presales Consultant bij softwareleverancier Matrix42, vertelt op dinsdag 30 augustus om 11 uur hoe je werk maakt van Software Asset Management en licentiekosten kunt verminderen. Inschrijven voor het webinar met als titel ‘Software Asset Management made simple - success factors and strategies’ kan op de website van Matrix42
 
Meer over
Lees ook
WatchGuard: gevaarlijkste dreiging komt exclusief via versleutelde verbindingen

WatchGuard: gevaarlijkste dreiging komt exclusief via versleutelde verbindingen

De gevaarlijkste dreiging van Q3 in 2022 werd uitsluitend via versleutelde verbindingen gedetecteerd. Daarnaast zijn adversary-in-the-middle-aanvallen (ook bekend als man-in-the-middle-aanvallen) steeds meer gemeengoed. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn nieuwste Internet Security Report. Ook de aanvallen op industriële controlesystem1

Genetec publiceert ‘2022 State of Physical Security Report’

Genetec publiceert ‘2022 State of Physical Security Report’

Genetec Inc. (“Genetec”), een toonaangevende technologie-leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft de resultaten gepubliceerd van haar ‘2022 State of Physical Security Report’.

Senhasegura erkend als CVE Numbering Authority (CNA)

Senhasegura erkend als CVE Numbering Authority (CNA)

Senhasegura, leverancier van de gelijknamige, bekroonde privileged access management (PAM) oplossing, kondigt vandaag aan dat het door het CVE Program is erkend als een CVE Numbering Authority (CNA). Als CNA kan Senhasegura CVE's toewijzen aan kwetsbaarheden in zijn eigen producten. Senhasegura maakt nu deel uit van een elitegroep van CNA-organisa1