IBM lanceert mainframe met extra beveiliging tegen cyberaanvallen

IBM lanceert de z13s-mainframe. De z13s voegt ten opzichte van haar voorganger nieuwe beveiligingsaspecten toe om een veiligere end-to-end hybride cloudomgeving te realiseren. De z13s bevat onder meer ingebouwde cryptografische co-processoren die data twee keer zo snel versleutelen als andere mid-range systemen, zonder daarbij in te boeten aan performance.

ibm-z13-mainframe Met het nieuwe mainframe biedt IBM een antwoord op het toenemende aantal cyberaanvallen waar organisaties mee geconfronteerd worden. Wereldwijd kreeg vier op de vijf bedrijven het afgelopen jaar te maken met cybercrime. Nu organisaties massaal overstappen naar hybride cloudomgevingen is de behoefte aan mainframes die gewapend zijn tegen cyberaanvallen groter dan ooit. Volgens marktonderzoek van IDC zal 80 procent tegen 2017 van de bedrijven werken in een hybride cloudomgeving.

Belangrijke nieuwe features van het z13s-systeem zijn:

  • Nieuwe en snellere versleutelingstechnologie laat gebruikers toe om beveiligingsniveaus te verhogen zonder dat de responstijd en doorvoersnelheid in het geding raakt.
  • Meer geheugen en snelheid: de nieuwe z13s bevat tot 4 TB geheugen - 8 keer meer dan vorige single-frame mainframes.
  • Multi-factor authenticatie: voor het eerst verplicht het systeem gebruikers om zich twee keer te identificeren om toegang krijgen (Multi-factor Authentication – MFA).
  • Integratie met IBM’s beveiligingssoftware Security Identity Governance and Intelligence helpt dataverlies voorkomen door het beheren en controleren van systeemtoegang. Q-Radar en Identity governance maken gebruik van realtime alerts om cyberaanvallen te identificeren.
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.