Infineon Technologies zet onderzoeksproject voor industriële beveiliging op

Alessio_research_project

Infineon Technologies wil beveiligingsmechanismen gaan ontwikkelen voor de industrie 4.0, zelfrijdende voertuigen en smart home oplossingen. Hiervoor richt het bedrijf het onderzoeksproject ALESSIO op. Het Fraunhofer Institute for Applied and Integrated Security (AISEC), Giesecke & Devrient, Siemens, de Technische Universiteit van München (TUM) en Wibu-Systems zijn als partner bij het project betrokken.

Steeds meer machines en apparaten in de maakindustrie zijn met elkaar en internet verbonden. Dit geeft de mogelijkheid allerlei data van de machines te verzamelen en te analyseren, zodat machines beter op elkaar kunnen worden afgestemd en signalen die wijze op technische problemen vroegtijdig kunnen worden opgepakt. Het feit dat machines met internet zijn verbonden brengt echter ook risico’s met zich mee. Zo kunnen cybercriminelen de machines aanvallen en de productie hierdoor verstoren.

‘Ieder verbonden apparaat is potentieel doelwit’

Infineon Technologies noemt ieder verbonden apparaat dat onderdeel uitmaakt van het Internet of Things een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Veel gevoelige data en informatie is momenteel niet voldoende beschermd en kan hierdoor worden onderschept door aanvallers, die de data kunnen gebruiken om verdere cyberaanvallen tegen een bedrijf op te zetten.

Het bedrijf stelt dat betrouwbare bescherming voor veiligheidskritische informatie gebaseerd zou moeten zijn op een combinatie van software en hardware. De hardware - een security chip - is vergelijkbaar met een kluis: een veilige beschermde omgeving waarin data en securitysleutels gescheiden van de software worden opgeslagen. Door de lange levenscyclus van veel industriële faciliteiten moeten bedrijven echter in staat zijn te reageren op veranderende of nieuwe aanvalsmethoden. Dit maakt het noodzakelijk dat data en security-relevante informatie in apparaten en industriële faciliteiten geüpdatet kan worden.

Updatebare beveiligingsoplossingen

Binnen ALESSIO zetten de onderzoekspartner in op updatebare beveiligingsoplossingen voor embedded systemen. Zo wordt gewerkt aan een conventioneel hardware-gebaseerd ‘Secure Element’ met updatebare software. Daarnaast wordt gewerkt aan een Secure Element voor field-programmable gate arrays (FPGA’s).

Het project loopt tot eind 2019 en kost ongeveer 3,9 miljoen euro, wat wordt gefinancieerd door het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek.

Lees ook
'Cybersecurity roer moet om'

'Cybersecurity roer moet om'

De beveiliging van Internet is zo lek als een mandje. Als gevolg daarvan kunnen cybercriminelen banken digitaal beroven, bedrijven en ziekenhuizen gijzelen voor losgeld en webservices platleggen met een DDoS-aanval. Vrijwel dagelijks worden mensen geconfronteerd met securityincidenten. Dat zal met de ontwikkeling van het ‘Internet-of-Things’ en ‘S1

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

De beveiliging van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, staat te weinig op het netvlies van bestuurders. Nu investeert een minderheid (46%) in de beveiliging van deze zogenoemde Internet of Things-apparaten. Daarmee valt het buiten de top-5 van investeringsgebieden rondom cybersecurity. Dat zegt Gerwin Naber, verantwoordelijk voor1

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Een groep cybersecurity experts verenigt hun krachten en wil in discussie gaan met overheidsfunctionarissen om de oorlog tussen privacy en security te beëindigen. Via het Digital Equilibrium Project willen de experts een productief dialoog opzetten over de balans tussen beveiliging en privacy in een verbonden wereld. Het Digital Equilibrium Projec1