Intels Active Management Technology blijkt toegankelijk via standaardwachtwoord

hacker-2300772_960_720-pixabay-hypnoart

Intels Active Management Technology (AMT) blijkt toegankelijk via een standaardwachtwoord, dat op veel zakelijke laptops niet wordt veranderd. Met behulp van dit standaard wachtwoord kunnen aanvallers die fysieke toegang hebben tot een laptop toegang krijgen tot de Intel AMT, waarna zij zichzelf op afstand toegang kunnen geven tot de systemen. Het beveiligingsrisico betreft de meeste, al dan niet alle, laptops met Intel Management Engine / Intel AMT. Het is niet gerelateerd tot de recent bekendgemaakte lekken Spectre en Meltdown.

Dit meldt beveiligingsbedrijf F-Secure. Intel AMT is een oplossing voor remote access monitoring en beheer van bedrijfslaptops en -pc’s. Dankzij Intel AMT kunnen IT-afdeling of managed service providers de gebruikte devices in een bedrijf beter beheren. De technologie wordt met name gebruikt in zakelijke laptops en is eerder in verband gebracht met zwakke beveiliging. De eenvoud van het huidige lek maakt deze anders dan andere, eerder gemelde kwetsbaarheden. Het lek kan binnen enkele seconden worden geëxploiteerd, zonder ook maar één regel code te moeten schrijven.

AMT BIOS zonder wachtwoord benaderen

De basis van het huidige lek is dat het instellen van een BIOS-wachtwoord niet de toegang tot AMT BIOS beschermt. Normaal gesproken wordt een BIOS-wachtwoord ingesteld om het voor ongeautoriseerde gebruikers onmogelijk te maken een laptop te rebooten of low-level wijzigingen aan te brengen. Doordat het AMT BIOS ook zonder dit wachtwoord te benaderen is, kunnen hackers zichzelf vrij gemakkelijk toegang verschaffen tot de laptop en hierop wijzigingen aanbrengen zodat zij ook op afstand toegang hebben tot de laptop (en de bedrijfsdata die daarop staat).

Om gebruik te maken van het lek hoeft een hacker slechts éénmaal fysiek de laptop te rebooten of op te starten en tijdens het opstarten CTRL-P in te toetsen. Daarna kan de hacker inloggen in het Intel Management Engine BIOS Extension (MEBx) met gebruik van het default wachtwoord ‘admin’. In de meeste gevallen is dit standaard wachtwoord niet aangepast op bedrijfslaptops. De hacker kan vervolgens het default wachtwoord zelf aanpassen, remote access activeren en de user opt-in van AMT instellen op ‘None’. Nu heeft de hacker op afstand toegang tot het systeem, zowel via draadloze als bekabelde bedrijfsnetwerken. Zo lang als de hacker zich maar in hetzelfde netwerksegment bevindt als de gehackte laptop. Via een CIRA-server kan de hacker zich zelfs toegang verlenen tot de gehackte laptop als hij zich buiten het netwerk bevindt.

Snelle en relatief gemakkelijke aanval

Ook al is er fysieke toegang nodig voor de initiële hack, dan is dit snel en relatief gemakkelijk te organiseren, stelt Senior Security Consultant bij F-Secure Harry Sintonen, die het lek heeft onderzocht. Sintonen waarschuwt dat een minuut afleiding op een luchthaven of in een restaurant al voldoende is om de laptop te compromitteren. “Stel: je laat jouw laptop in een hotelkamer achter terwijl je even iets gaat drinken in de lobby. De aanvaller verschaft zichzelf toegang tot de hotelkamer en kan binnen een minuut jouw laptop herconfigureren. Nu heeft hij toegang tot jouw computer, zolang je gebruikmaakt van de Wifi van het hotel. Aangezien de laptop aangesloten zit op de VPN van jouw bedrijf, heeft de hacker via jouw computer toegang tot het bedrijfsnetwerk en de bedrijfsgegevens", aldus Sintonen.

“Het lek lijkt bijna te simpel om waar te zijn, maar heeft een vernietigende impact als deze wordt ingezet,” zegt Sintonen. “In de praktijk kan een hacker hierdoor totale controle over de laptop van een gebruiker krijgen. Ongeacht welke strenge en uitgebreide beveiligingsmaatregelen het bedrijf heeft getroffen.”

Al in juli 2017 ontdekt

Sintonen ontdekte het lek in juli 2017. De beveiligingsonderzoeker Parth Shukla van Google noemde het lek recentelijk in een presentatie. Omdat het lek nu bekend wordt, geeft ook F-Secure details vrij over het beveiligingsprobleem. Het bedrijf noemt het van belang dat organisaties zich bewust zijn van het beveiligingsrisico en maatregelen treffen voordat het lek actief wordt geëxploiteerd. Een vergelijkbaar lek via USB is recentelijk bekendgemaakt door CERT-Bund.

Intel adviseert gebruikers om te voorzien dat het BIOS wachtwoord ook geldt voor Intel AMT. Voor meer informatie over het advies van Intel (december 2017), zie: “Security Best Practices of Intel Active Management Technology Q&A.”

Aanbevelingen

F-Secure heeft een aantal aanbevelingen op een rijtje gezet voor zowel eindgebruikers als bedrijven.

Voor eindgebruikers:

  • Laat je laptop nooit onbeheerd achter in een onbeveiligde locatie, zoals een openbare ruimte.
  • Neem contact op met de IT-service desk om de laptop te beoordelen.
  • Ben je zelfstandige en beheer je jouw eigen laptop, verander dan het wachtwoord voor AMT. Zelfs als je niet van plan bent AMT te gebruiken. Als je de mogelijkheid hebt om AMT uit te zetten, doe dat. Is het AMT wachtwoord al gewijzigd in een onbekend wachtwoord, ga er dan vanuit dat de laptop al is gehackt en neem maatregelen.

Voor bedrijven:

  • Pas het system provisioning proces aan en maak een uniek AMT wachtwoord een vereiste in dit proces, evenals het uitzetten van AMT indien mogelijk.
  • Controleer alle gebruikte laptops en computers en configureer het AMT wachtwoord. Als het wachtwoord al is gewijzigd in een onbekend wachtwoord, ga er dan vanuit dat de laptop al is gehackt en stel de incident response procedure in werking.
Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1