Internationaal advocatenkantoor CMS lanceert de 'Breach Assistant'-app

GDPR-400300

Internationaal advocatenkantoor CMS lanceert de 'Breach Assistant'-app. De app begeleidt bedrijven over de hele wereld tijdens de eerste kritieke uren van datalekken en andere cyberincidenten.

CMS heeft de app ontwikkeld samen met specialisten die al jarenlang bij de advisering over privacywetgeving betrokken zijn, waaronder voormalige medewerkers van toezichthoudende autoriteiten. Informatie die een bedrijf nodig heeft om adequaat te reageren op een cyberincident is samengevoegd in de app.

De app bevat uitgebreide informatie over relevante wetgeving in meer dan 70 landen, biedt handige checklists en stelt de gebruiker zelfs in staat om via een 'emergency button' hulp in te roepen van de dichtstbijzijnde specialist. Na de beta-versie is de app nu in de App Store voor iOS en Android beschikbaar als gratis en premium versie.

Risico op boetes

Bij het ontdekken van een datalek is het essentieel om snel te reageren en binnen enkele uren actie te ondernemen, maar bedrijven twijfelen vaak over de wijze waarop ze bij een incident moeten handelen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de 'GDPR enforcement tracker' van CMS, de enige kosteloos toegankelijke databank ter wereld met openbaar bekendgemaakte boetes die in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zijn opgelegd. In de databank staat een aantal boetes dat is opgelegd vanwege het schenden van de meldplicht datalekken en vanwege gebrekkige informatiebeveiliging. Inbreuken worden vaak niet, niet tijdig of op onjuiste wijze gerapporteerd, wat samen met de zwakke reacties van organisaties op inbreuken een indicatie is voor een bredere tekortkoming op het vlak van informatiebeveiliging en compliance.

Erik Jonkman, advocaat en lid van het CMS Data Protection & Privacy Team in Nederland: “Deze app is een mooie aanvulling op onze dienstverlening op het vlak van cyberrisicomanagement. Onze teams staan wereldwijd 24/7 stand-by voor het leveren van acute bijstand bij cyberincidenten. De Breach Assistant maakt onze dienstverlening nóg responsiever en biedt de gebruiker een kompas om juridisch te navigeren vanaf de eerste minuut dat men wordt geconfronteerd met een potentieel cyberincident."

Juridisch-technologische innovaties

Duncan Weston, Executive Partner van CMS, voegt toe: “Het zit in ons DNA om het voortouw te nemen bij juridisch-technologische innovaties. We voorzien bedrijven van de beste innovatieve hulpmiddelen waarvan de Breach Assistant-app de meest recente is. Eerder dit jaar ging het open industrieplatform Lupl van start waardoor de samenwerking binnen de juridische sector fundamenteel zal verbeteren."

Meer over
Lees ook

Klantgegevens van digitaal forensische bedrijf Cellebrite uitgelekt

Cellebrite is getroffen door een datalek. Onbevoegden hebben toegang weten te krijgen tot een externe web server waar een verouderde backup van de database van my.Cellebrite stond opgeslagen. Dit is het licentiebeheersysteem van Cellebrite. Dit bevestigt het bedrijf in een verklaring. Het Israëlische Cellebrite is een digitaal forensisch bureau dat onder andere software levert waarmee data van mobiele telefoons kan worden veilig gesteld voor opsporingsdoeleinden. Onder andere het Nederlands Forensisch Instituut maakt gebruik van software van Cellebrite. Contactinformatie De getroffen database1

Gegevens van Amerikaanse militairen op straat door datalek

Persoonlijke gegevens van een onbekend aantal Amerikaanse militairen is uitgelekt. Het lek is ontstaan bij een extern bureau dat is ingehuurd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het lek is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Chris Vickery van MacKeeper Security Center. Vickery meldt aan ZDNet dat de gegevens waren opgeslagen op een server van Potomac Healthcare Solutions, dat is gecontracteerd door het ministerie van Defensie. Door een beveiligingsprobleem met deze server waren de gegevens eenvoudig toegankelijk voor onbevoegden. Toegang tot staatsgeheimen Onder andere gegevens van1

Sommige Yahoo-medewerkers waren al in 2014 op de hoogte van grootschalige datalek

Sommige Yahoo-medewerkers waren al in 2014 op de hoogte van grootschalige datalek

Yahoo geeft toe dat sommige van haar medewerkers in 2014 al op de hoogte waren van de grootschalige datadiefstal die in dat jaar plaatsvond. Hierbij werden gegevens van minstens 500 miljoen gebruikers gestolen. Dit blijkt uit een document dat Yahoo heeft ingediend bij de US Securities and Exchange Commission (SEC). De bekentenis is opvallend, aang1